Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи
Лимецът спада към така наречените "древни култури", които за разлика от модифицираната пшеница съдържат повече хранителни вещества и антиоксиданти. Той има по-малко глутен, храносмила се по-лесно и всъщност е една от първите зърнени култури, отглеждани за храна. Съвременната пшеница се различава от първоначалната си форма, защото в процеса на култивация тя е била изменяна, за да задоволи стандарта за масово и лесно производство. Вследствие на генетичните промени върху нейните зрънцата има вдлъбнатина, която не се забелязва при лимеца, защото той не е хибридизиран.
Преди да добие популярност като съвременна супер храна, употребата на лимец в домакинството и пакетираните продукти беше почти забравена. Понеже културата не е модифицирана, се изисква повече работа за нейното добиване и обработка, което я прави по-малко практична от пшеницата. Но за сметка на това, брашното от лимец предлага повече ползи за организма и лесно може да се използва в рецепти за хляб, сладки, пица и други тестени изделия. Ето и кои са предимствата на този здравословен продукт.
Полезен хранителен състав
Лимецът съдържа повече нутриенти като протеин, фосфор, калий, бета каротин и антиоксидантни съединения. Той осигурява добро количество фибри, В витамини, фенолни киселини и минерали. В сравнение с пшеничните продукти, лимецовото брашното съдържа значително по-малко глутен. Една от причините за тази разлика е това, че лимецът е диплоиден вид зърнена култура и съдържа 2 набора хромозоми, докато обикновената пшеница има цели 6. Освен това той съдържа повече лутеин (силен антиоксидант) и демонстрира по-висока антиоксидантна активност.
По-малко алергени
Изследванията сочат, че в последните години броят на пациентите с непоносимост към пшенични продукти нараства, заради което на пазара навлизат все повече изделия със зърна заместители. Скорошно проучване, публикувано в журнала Nutritional Science and Vitaminology, сравнява 324 вида зърнени култури от цял свят. В теста участват хора, чиито антитела реагират на глутен и алергени, а резултатите показват, че лимецът съдържа по-малко от протеините, които предизвикват алергична реакция и затова е добра алтернатива на пшеничното брашно.
Добър тонус и храносмилане
В сравнение с други разновидности житни култури, лимецът е по-лесно смилаем, заради неговата естествена структура и по-ниско съдържание на глутен. Брашното от лимец помага да поддържаме добра форма и е подходящо за хора с по-изразена чувствителност към зърнени продукти.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: greenchildmagazine.com / draxe.com / indigo-herbs.co.uk
Снимки: mydailysourdoughbread.com / myfoodhasroots.com / thecookscook.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
САПУН БИОХЕРБА С ЛИМЕЦ 60 гр.
ФЛЕЙКС ОТ ЛИМЕЦ 250 г ЗЕМЕЛА
ЛИМЕЦ ЕДНОЗЪРНЕСТ 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
АЛВЕО СИЛ капсули * 20 ТИЙМПРО
НовБИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
- Вредно ли е бялото пшенично брашно
- Полезни свойства на лимеца
- Ръж
- Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото
Коментари към Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи