Начало Съвети Околна среда и бит За дома Използвайте най-ефективните стайни растения за пречистване на въздуха

Използвайте най-ефективните стайни растения за пречистване на въздуха

Използвайте най-ефективните стайни растения за пречистване на въздуха - изображение

Всъщност дишаме замърсен въздух не само когато сме на улицата. В домашна среда можем да намерим замърсители като летливи органични съединения, вредни оксиди, дезинфектанти и формалдехиди.

Добрата новина е, че растенията значително подобряват качеството на въздуха в затворените пространства. Проект на НАСА и проучване на Нюйоркския университет в Осуего установяват, че някои домашни цветя са много ефикасни в отстраняването на вредните химикали.

Ето кои са растенията, показали най-добри резултати при премахване на токсини от въздуха.

1. Бромелия
Това цвете не само изглежда добре, но и успява да елиминира шест от осемте изследвани вещества с над 80% ефикасност. Според водещия доктор това е едно от най-подходящите растения за дома. То помага за намаляване на нивата на толуена, водещ до усещане за летаргичност и умора.

Бромелия

2. Драцена
Повечето растения са ефективни в пречистването на ацетона от въздуха, но драцената показва най-добри резултати. Премахвайки около 94% от замърсяването, тя е подходяща дори за салоните за маникюр. Цветето заличава 6 от 8 летливи съединения, абсорбирайки над 80% от вредните елементи.
Драцена3. Хлорофитум (Зелена лилия)
Растението се справя със сериозни замърсители като етилбензена и някои въглеводороди. Такива вещества се отделят от мастило, гума, пестициди и разредители.
Хлорофитум4. Дърво на живота (на парите)
В други страни това цвете е познато и като дърво на приятелството, а то наистина може да се окаже ваш добър приятел, когато става дума за почистване. Това е най-подходящото цвете за премахване на толуен и отстраняване на въглеводородите.

Дърво на живота

5. Палми
Те са стилно допълнение за дома и офиса, като премахват замърсители, идващи от мастило, коректор, лепила, кожа и лак за нокти. Освен това овлажняват въздуха, което може да облекчи дихателните пътища. Едни от подходящите разновидности са палмите Арека и Рапис екселза.
Палми
Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / learn.eartheasy.com
Снимки: blog.douleutaras.gr / naturescolours.com.au / mashtalegypt.com / petals.com
almanac.com / homescapesonline.com / sunset.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаРецептиЛюбопитноНормативни актовеИсторияИзследванияСпециалистиБотаникаХранене при...СнимкиКлинични пътекиЛеченияАнкетиНовиниПатологияСпортФизиологияЕ-тата в храните