Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Използвайте 11 изобретателни начина за премахване на мазоли и пришки по краката

Използвайте 11 изобретателни начина за премахване на мазоли и пришки по краката

Използвайте 11 изобретателни начина за премахване на мазоли и пришки по краката - изображение

Съществуват два често срещани проблема при хората, които обичат хубавите обувки: твърдите пришки и воднистите мазоли. Добрата новина е, че и двете могат да бъдат лекувани. Искаме да помогнем на тези, които са страдали достатъчно, но все пак препоръчваме консултация със специалист, преди предприемане на каквито и да мерки.

Как да третираме мазолите?

Ако мазолът е малък, най-добре да не го докосвате. Носете удобни обувки за известно време. Почистете кожата около засегнатото място със спирт и я оставете да изсъхне. Мазолът ще изчезне в рамките на един или два дни.

Ако той е голям, пробийте го в основата и внимателно изстискайте течността от него. Не режете кожата. Почистете я с антисептично средство и поставете дишащ лейкопласт, ако е необходимо.

Съществуват и други начини за бързо премахване на мазолите:

  • Почистете засегнатата зона с помощта на слаб магнезиев разтвор и оставете кожата да изсъхне. При необходимост повторете процедурата.
  • Добавете 1 чаена лъжица сол в литър топла вода. Измийте краката с получения разтвор или ги накиснете в него. 
  • Лайката и невенът имат антибактериални свойства. Те могат да бъдат използвани за лечение на мазоли по кожата. Пригответе вана от билките и потопете краката си в нея за няколко минути. 

  • Яйцата могат да помогнат за възстановяване на увредената кожа. Отделете мембраната от едно яйце и я поставете върху засегнатата зона. Покрийте я с лейкопласт. На сутринта може да забележите положителните резултати.

Как да третираме пришките?

Съществуват различни природни средства за премахване на пришките, но повечето от тях имат за цел да омекотят засегнатата кожа, за да улеснят нейното отстраняване с помощта на четка за педикюр или пемза. Помнете, че след прилагане на процедурата трябва да нанесете хидратиращ крем.

  • Смесете натурален ябълков оцет и вода в съотношение 1:3. Нанесете разтвора върху засегнатия участък и го покрийте с лейкопласт. На сутринта кожата ще бъде възстановена.
  • Поставете лимонова кора с бялата част към засегнатата зона. Фиксирайте я с марля и я оставете да действа за една нощ. Повтаряйте процедурата в рамките на 3 последователни дни. След това потопете краката в топла солена вода за няколко минути, за да може да отстраните мъртвата кожа. 
  • Извлечете гела от едно листо алое вера. Нанесете го върху твърдото образувание и го покрийте със стреч фолио, за да предотвратите навлизането на въздух. Оставете го да подейства за 12-24 часа и премахнете мъртвата кожа с помощта на пемза. 

  • Нанесете растително масло върху измити и подсушени крака. Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане, докато увредената кожа омекне и започне да намалява постепенно. Това не е най-бързият метод, но за сметка на това е напълно безопасен. 
  • Содата за хляб помага за премахване на мъртвите клетки и ускорява възстановяването на кожата. Разтворете 2 супени лъжици от този продукт в топла вода. Потопете краката си в приготвената вана за 15 минути, след което отстранете твърдата кожа с помощта на пемза.

Ако всички ваши опити за премахване на мазоли и пришки по краката са напразни, тогава е необходимо да се консултирате с лекар.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.footfiles.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниСпортЛечения