Начало Съвети Здраво тяло За детето Използвайте 12 трика, които могат да накарат детето да изпита интерес към ученето

Използвайте 12 трика, които могат да накарат детето да изпита интерес към ученето

Използвайте 12 трика, които могат да накарат детето да изпита интерес към ученето - изображение

Изследванията показват, че използването на игри като образователно средство допринася за по-задълбочено обучение. Експертите дори прибягват до употребата на термина "gamification", за да говорят за въвеждането на забавни и игрови елементи в учебния процес, с цел подобряване на неговата ефективност. Може и да не звучи толкова лесно, но имате нужда само от малко средства и въображение, за да накарате детето да изпита интерес към ученето.

Представяме ви 12 трика, които могат да направят обучението по-забавно и по-приятно за вас и вашите малчугани.

1. Трансформирайте цифрите в забавни рисунки

Вашето дете не може да запомни цифрите? Тогава прибегнете до употребата на творческия подход. Напишете произволна цифра върху лист хартия, след което използвайте въображението си, за да я превърнете в цвете, птица, животно или друг предмет, за който може да се сетите.

2. Създайте история с отворен край

 

Този метод е идеален за учене на нови думи и повтаряне на онези, които детето вече знае. Всичко, от което се нуждаете, е молив, хартия и въображение. Седнете и се опитайте да създадете забавна история. Може да започнете с фразата: "Имало едно време" и да въведете няколко герои, след което да оставите детето да продължи. Описването на историята върху лист хартия позволява на малчугана да развие своето въображение и да запомни думите по-добре.

3. Станете участник в куклен театър

Друг лесен начин за обогатяване на детския речник се крие в създаването на домашен куклен театър. За целта може да използвате картонена кутия (сцена), ръчно изработени кукли и обикновени предмети, чиито наименования искате детето да научи.

4. Превърнете кухнята в научна лаборатория

Химията е трудна тема за много деца. Но за сметка на това може да се превърне в истинско забавление, ако се приложи на практика. Създайте лаборатория в кухнята и започнете да правите грандиозни експерименти, които демонстрират химичните закони по ярък начин. Например, може да използвате сок, вода и желе в един и същ цвят, за да обясните нагледно плътността на веществата. Солта, водата и моливът, от друга страна, помагат на детето да се запознае с кристалния строеж на веществата. От само себе си се разбира, че подобни експерименти ангажират вниманието както на децата, така и на възрастните.

5. Излезте на "лов за звуци"

Този метод помага на детето да научи фонетиката посредством фотографията. Подайте фотоапарата или мобилния телефон на малчугана. Помолете го да заснеме всички обекти, които носят имена, съдържащи определен фонетичен звук. Докато преминавате от А до Я, вашето дете може да направи десетки снимки, като заедно с това да изучи фонетиката и да изследва света около себе си.

6. Учете математика, докато печете бисквити

Печенето на бисквити е идеален начин за преподаване на математика. Направете няколко броя от тези вкусни лакомства. Те трябва да бъдат с еднаква големина и форма. Помолете детето да ги нареже на осмини, четвъртини и половини с помощта на пластмасов нож. Използвайте парчетата, за да го научите как да добавя или изважда дроби. Например, 1/4 бисквита + 1/4 бисквита = 1/2 бисквита. Това е чудесен начин да комбинирате готварството с образованието и забавлението.

Също така може да приготвите бисквити под формата на части от "ЛЕГО" или да използвате хартиени чинии, за да обясните събирането и изваждането на дробите.

7. Преподавайте математика в хранителния магазин

Кой би предположил, че пазаруването може да предостави добра възможност за учене? Преди да влезете в магазина направете списък с хранителни продукти и помолете детето да оцени стойността на всеки от тях. Когато стигнете до касата, го оставете да сравни предполагаемата цена с действителната. Този трик може да се използва и с претегляне на плодове и зеленчуци върху везната.

8. Превърнете ежедневната дейност във възможност за обучение

Осигурете на детето възможност да наблюдава света около себе си, като изучава букви, цифри, звучи, цветове и форми. Например, помолете го да преброи до 10, докато си мие ръцете, да определи колко парчета пица има в наличност или да посочи определени букви от кутията за зърнена закуска. Докато малчуганът почиства зъбите си с четка, той може да "търси" червени или квадратни предмети в банята. Ежедневното повтаряне на тези прости действия подсилва паметта и уменията на детето.

Сортирането на предмети по цвят, форма и размер е много важно за малчугана. И лесно може да се превърне в забавна игра. Използвайте специални играчки, проектирани от производители или обикновени предмети от бита, за да ангажирате детето в броенето и сортирането. Например, може да прибегнете до употребата на форма за мъфини, както е показано на изображението по-горе.

9. Направете домашните занимания образователни

Прането е скучно, но може да се превърне в нещо забавно и образователно, ако помолите детето да сортира дрехите по вид, цвят и размер, след което да ги преброи. Трябва да шофирате до магазина? Вместо да предлагате виртуална игра на малчугана, по-добре създайте реална. Помолете детето да преброи автомобилите в определен цвят, някои видове дървета или пътните знаци с еднаква форма.

10. Направете импровизирана палатка

Комфортът и личното пространство развиват въображението и креативността на детето. Използвайте няколко одеяла, чаршафи и възглавници, за да направите импровизирана палатка в домашни условия. Поканете малчугана да прекара известно време в нея с лист хартия и молив и го насърчете да помисли за някоя история, която да опише. Тя може да бъде свързана с въображаеми герои или определен спомен от детството - идеята е да го насърчите да намери правилните думи, за да изрази своите мисли и чувства.

11. Въведете детето в музикалния свят с яйчени маракаси

Използвайте пластмасови яйца, пластмасови супени лъжици и малко ориз, за да направите яйчени маракаси в домашни условия. По този начин може да провокирате интереса на детето към музиката. Импровизираните маракаси помагат на малчугана да научи прости ритми и да се забавлява, докато сте заети.

12. Докоснете и опишете

Насърчете детето да избира предмети с различна текстура като пера, цветя, листа, камъни и други, докато се разхождате. Позволете му да изследва обектите и да описва техния цвят, форма, звук, който издават и чувство, което предоставят при допир. Това упражнение помага за ангажиране на всички сетива и подобрява говорните умения на малчугана.

Бонус: Подобрете детската памет

Добрата детска памет е много важна за успешното обучение. Но как може да я подобрите? Има различни начини за постигане на тази цел. Те включват игри като шах и пъзел, научаване на скоропоговорки, придържане към рутинно ежедневие и следване на диета, богата на протеини, витамини и антиоксиданти.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлОбразованиеЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаИсторияФизиологияСнимкиСпециалистиРецептиХранене при...Алт. медицинаТестовеАнкетиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника