Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Какво говорят полукръговете в основата на ноктите за вашето здраве?

Какво говорят полукръговете в основата на ноктите за вашето здраве?

Какво говорят полукръговете в основата на ноктите за вашето здраве? - изображение

Ако се вгледате в ноктите си, може да забележите бледи полукръгове в тяхната основа. Това са така наречените лунули. Промяната на техния цвят, форма и размер може да покаже не само наличието на заболявания, но и предразположението към тях. Подобна диагностика ви позволява да откриете проблема на време и да предприемете действия. Вижте как може да диагностицирате вашето здраве с помощта на лунулите по ноктите.

1. Промяна в лунулата само на единия пръст.

  • Лунулата на кутрето трябва да бъде почти незабележима или да липсва. Тя се свързва с работата на бъбреците, тънките черва и сърцето. Голямата лунула може да бъде резултат от високо кръвно налягане.
  • Безименият пръст е отговорен за работата на репродуктивната и лимфната система. Едва доловимата лунула може да бъде признак на храносмилателни проблеми. 
  • Средният пръст е свързан с работата на мозъка и сърдечно-съдовата система. Липсата на лунула често индикира васкуларни проблеми и високо кръвно налягане. 
  • Лунулата, разположена върху показалеца, може да изчезне или да намалее значително, заради неправилна функция на червата и панкреаса или хронично заболяване на средното ухо. 
  • Лунулата на палеца отразява работата на белите дробове и далака. Тя е най-забележима от всички останали и трябва да заема не повече от 25% от целия нокът. Размерът на лунулата може да бъде намален значително при пушачи и да се увеличи при хора с артериална хипертония.

2. Прекалено големи лунули.

Лунулата се счита за голяма, когато заема една трета (или повече) от нокътя. Тя показва проблеми със сърдечно-съдовата система, нарушение на сърдечния ритъм и ниско кръвно налягане. Голямата лунула се среща при спортисти и хора, чиято професия се свързва с физическа активност. Ако човек се занимава със спорт, полукръгът в основата на нокътя може да нарасне заради високо ниво на стрес.

3. Прекалено малки лунули.

Малките лунули, които едва се забелязват зад кутикула, индикират ниско кръвно налягане и нарушения на кръвообращението. Това може да бъде признак на слаба имунна система, забавен метаболизъм или липса на желязо и витамин B12. Ако лунулите са отделени от останалата част на нокътната плоча и имат напречни линии, това може да означава проблеми с нивата на кръвна захар и възможно развитие на диабет.

4. Незабележими лунули.

Не се паникьосвайте, ако не намерите лунули по вашите нокти или тези на детето ви. В повечето случаи те не могат да се забележат върху детските нокти и се появяват с течение на времето. При някои хора изобщо не проличават поради физиологични особености на нокътната структура. Въпреки това, внезапното изчезване на лунулата се възприема от съвременната медицина като един от симптомите на нарушено кръвообращение. Съществуват проучвания, които доказват, че нейната липса е свързана с нарушения на щитовидната жлеза и дефицит на витамин B12.

5. Промяна в цвета на лунулата.

  • Сивата лунула индикира тежка умора, нарушения на храносмилането и възможни затруднения при абсорбцията на хранителни вещества.
  • Белите лунули са здравословни и естествени. Полукръговете, разположени в основата на нокътя, трябва да са няколко нюанса по-бледи от кожата. 
  • Лилавите лунули са признак на лошо кръвообращение и липса на кислород в органите и тъканите. Често могат да се появят главоболие и световъртеж. 
  • Розовите (червените) лунули могат да показват ниска физическа активност и белодробни проблеми. 
  • Черните лунули са необичаен и изключително опасен знак. По принцип те са симптом на отравяне с тежки метали.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rapidleaks.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаБотаника