Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Какво да правите, ако срещнете змия и как да разберете дали е отровна

Какво да правите, ако срещнете змия и как да разберете дали е отровна

Какво да правите, ако срещнете змия и как да разберете дали е отровна - изображение

Много малко хора биха се радвали да срещнат змия, дори да е безобидна. Но ако е отровна, това може да доведе до редица здравословни проблеми, включително смърт. Опасните влечуги населяват всеки район в света. Ето защо е хубаво да знаете повече за тях. Това са някои конкретни признаци, които могат да ви помогнат да ги идентифицирате.

Как да разпознаете отровна змия?


Херпетолозите обясняват специфични разлики между отровните и неотровните змии. Въпреки това в света има толкова различни видове, че е възможно да се наблюдават изключения. Това са някои от разликите, които трябва да знаете.

- Неотровните змии имат кръгли зеници, докато отровните - продълговати. Съществуват някои изключения: черната мамба (Африка), кобрата (Африка, Близкия изток и Азия) и тайпанът (Австралия) разполагат с кръгли зеници.

Интересното е, че някои неотровни змии могат да променят формата на своите зеници, когато се намират в опасност. Фалшивата отровница (mock viper) е типичен пример за това.

- Отровните змии разполагат с терморецептори. Те са разположени в лицевата ямка между носа и очите. Терморецепторите помагат на змиите да откриват своята плячка.

- Главите на отровните змии обикновено са по-широки от врата им. Освен това имат триъгълна форма. Неотровните змии разполагат с кръгли глави.

- При отровните змии се наблюдава един ред люспи в края на опашката, докато при неотровните - два.

- Отровните змии имат ярки цветове. Те могат да съскат, дрънкат (гърмящите змии) или да се държат агресивно. Изключения правят кралските или млечните змии.

- Пепелянките и жълтоухите водни змии си приличат, но може да ги различите с помощта на следните признаци: жълтоухите водни змии имат жълта яка около врата, докато пепелянките - тъмна зигзагообразна линия на гърба.

- Ако кожата на змията разполага с ромбовидни шарки и три цвята, значи е отровна.

- Отровните змии плуват с тяло, разположено над водата, докато неотровните - под нея. Те показват само главата си на повърхността.

Предпазни мерки

Докато сте в полето или на планината, трябва да помните, че змиите могат да бъдат навсякъде и да вземете следните предпазни мерки:

 • Окосете високата трева в двора и премахнете всички паднали клони - змиите обичат да се крият там.
 • Намалете броя на гризачите около къщата. Те привличат змиите.
 • Разпръснете амонячен разтвор в най-далечните части на двора. Змиите не обичат неговия аромат, въпреки че е безопасен за тях.
 • Изберете затворени обувки, когато ходите в гората.
 • Алпинистите могат да бъдат ухапани от змии, защото те обичат да се крият в скалните процепи. Избягвайте подобни повърхности и не поставяйте ръцете си в тях.
 • Змиите никога не атакуват първи. Те го правят само, ако се страхуват. Обикновено стават по-агресивни в периода на чифтосване между юни и юли. Изплашената змия инжектира повече отрова.
 • Докато се разхождате в дивата природа, особено край блатисти местности, се опитайте да избягвате високата трева или поне да вдигате шум предварително като местите тревата с пръчка.
 • Ако решите да прекарате нощта в палатка, покрийте всички източници на светлина, тъй като привличат змиите. И не забравяйте да изтърсите дрехите си на сутринта. Човешката миризма също привлича влечугите.
 • Не следвайте змията от любопитство. Може да провокирате нейната атака.

Какво да правите, ако ви ухапе змия?

Ако това се случи, трябва да следвате тези правила, за да изложите здравето си на възможно най-малък риск. Ето и основните симптоми, които може да очаквате след ухапване от отровна змия:

 • Наблюдавайте ухапването. Две дупки, разположени в непосредствена близост една до друга, означават, че змията има зъби и е отровна.
 • Ухапването е болезнено, а кожата около засегнатия участък е бледа и подута.
 • Имате затруднено дишане, гадене, високо кръвно налягане, мускулна слабост и/или повишена температура.

Змийската отрова има различен ефект върху хората. Въпреки това, ако сте били ухапани от обикновена пепелянка, вероятно няма да бъде фатално, ако сте възрастен, но по един или друг начин незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Най-голямата опасност при ухапване от змия обикновено се свързва с появата на алергична реакция към отровата. Ето защо трябва да имате антихистамини в комплекта за първа помощ.

Преди линейната да дойде или да стигнете до болницата, направете следното:

 • Наблюдавайте засегнатия участък. Ако има отрова извън раната, внимателно я премахнете, за да избегнете нейното попадане в кръвта.
 • Приемайте повече течности като вода, чай или бульон. По този начин може да отстраните токсините от организма.
 • Запазете спокойствие и се опитайте да не се движите, за да избегнете попадането на отрова в тялото. Не забравяйте, че колкото по-силно бие сърцето, толкова по-бързо се разпространява отровата.
 • Уверете се, че засегнатия крайник е обездвижен.
 • Приемайте антихистамини. Също така е хубаво да взимате успокоителни и лекарства за сърцето.

Не трябва да правите следното:

 • Да режете раната, за да премахнете отровата.
 • Да използвате турникет.
 • Да изсмуквате отровата или да нанасяте крем върху засегнатия участък.
 • Да пиете кафе или алкохол.

Струва ли си да изсмуквате отровата? Съществуват различни мнения относно този въпрос. Това може да има смисъл само през първите 15 минути след ухапване, но човек, който не е добре обучен, няма да го направи правилно. Някои експерти обаче смятат, че подобни действия могат да премахнат до 50% от отровата. Тя не е опасна за хората, оказващи първа помощ, дори да имат малки ранички в устата.

Ако змията умре, може внимателно (без да я докосвате с ръце) да я поставите в няколко найлонови торбички и да я занесете за анализ.

Надяваме се, че намирате тези съвети за полезни и няма да се налага да ги прилагате в действителност.

Срещали ли сте някога змия? Как реагирахте? Споделете с нас в коментарите по-долу.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: abc.net.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноПсихологияБотаникаИстория