Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Какво да правите, ако ви нападне куче?

Какво да правите, ако ви нападне куче?

Какво да правите, ако ви нападне куче? - изображение

Всеки ден ние рискуваме да се натъкнем на бездомни кучета, докато се разхождаме или бягаме в парка. Някои от тях понякога могат да покажат непредсказуемо поведение и да бъдат изключително враждебни и агресивни. Следователно, на лице е очевидна и пряка заплаха за човешкия живот. Събрали сме препоръки на експерти и кинолози за това как да се пазим и да предотвратим ухапвания от кучета.

1. Не се паникьосвайте.
Смята се, че кучетата (и други животни) усещат човешкия страх. Въпреки това, едва ли бихте могли да запазите самообладание, ако агресивно куче ръмжи срещу вас или ви лае. Ако започнете да викате, да махате с ръце или да бягате, това може да отключи инстинкт за улавяне на плячка в животното и да провокирате неговото нападение.

2. Опитайте се да се отдалечите бавно.
Ако се случи да попаднете на куче, докато бягате из парка, забавете крачката. Завъртете се и тръгнете в обратната посока, но продължавайте да гледате животното с помощта на периферното зрение. Освен това, ако застанете изправени с ръце, прибрани към тялото, кучето ще загуби интерес към вас и ще се отдалечи.

3. Не правете зрителен контакт с кучето.
Директният зрителен контакт може да засили агресивното поведение на кучето. Взирането в кучешките очи може да се възприеме като заплаха от животното и да се превърне в причина за неговото нападение. Дръжте кучето "под око", но избягвайте директен зрителен контакт с него. Това ще даде знак на животното, че не сте заплаха и вероятно то ще се обърне и ще си отиде.

4. Разсейте кучето с друг предмет.
Всъщност, който и да е предмет на една ръка разстояние от вас може да ви бъде от помощ. Дайте му нещо за дъвчене, като обувка, бутилка или раницата си. Това може да отвлече вниманието на кучето за известно време и да ви предостави време за бягство.

5. Наредете на кучето да се отдръпне.
Ако кучето продължава да се държи агресивно, застанете с лице към него, като избягвате директен зрителен контакт и му заповядайте да напусне. Уверете се, че използвате силен и уверен глас, а не висок и командващ. Най-ефективните команди са "Не." и "Назад.". Кучето ще се уплаши и ще ви остави.

Източник: www.brightside.me

Снимка: www.injurylawpalmbeach.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиСпортНовиниПсихологияСоциални грижиПроизводителиИсторияАлтернативна медицина