Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 18 неща, които трябва да знаете, ако ви атакува куче

18 неща, които трябва да знаете, ако ви атакува куче

18 неща, които трябва да знаете, ако ви атакува куче - изображение

Всеки знае, че кучето е най-добрият приятел на човека, но невинаги е настроено приятелски. Преди всичко, то има животински инстинкти и дори най-дружелюбното може да атакува, ако нещо се обърка. За да предотвратите последиците от тези действия, следвайте няколко основни правила.

Ако кучето е агресивно, но не атакува

Езикът на кучешкото тяло разкрива много. Ако ушите му са плътно прилепнали назад и изглежда така, сякаш ръмжи, е по-добре да стоите настрани и да се отдалечите, колкото може повече, за да не предизвикате неговото нападение. Но какво да правите, ако това се случи?

 • Не се опитвайте да успокоявате или да се усмихвате на кучето. Животното възприема усмивката по различен начин от хората. За човека тя означава радост, но за кучето - че оголвате зъби и го предизвиквате.
 • Избягвайте пряк зрителен контакт и игнорирайте животното. В крайна сметка, то може да спре да ви обръща внимание и вие да се успокоите. Или по-просто казано, колкото повече показвате тревога и размахвате ръце, толкова по-вероятно е кучето да ви нападне.
 • Ако наоколо има някой, помолете за помощ. Но го направете дискретно, без да повишавате глас.
 • Не размахвайте пръчка пред кучето и не използвайте спрей. Това може да предизвика неговата агресия. Дори дружелюбното куче няма да бъде щастливо, ако започнете да размахвате ръце и да го замеряте с пръчки.
 • Отдръпнете се бавно, но не обръщайте гръб на животното. По-добре да се отдалечите от него, за да видите реакцията му. Не се опитвайте да бягате. То ще ви подгони и няма да може да се измъкнете.

Ако кучето атакува

Животното винаги напада поради някаква причина, но тази причина невинаги е очевидна. По принцип кучето атакува, ако е гладно или защитава своите малки или територия. Ако въпреки всички действия, споменати по-горе, то все още може да атакува, трябва да запомните следните правила:

 • Не крещете на кучето, дори да не знаете какво друго да правите. Виковете могат да го накарат да стане по-агресивно.
 • Ако имате ултразвуков уред за защита от кучета, използвайте го. Той може да изплаши животното.
 • Ако кучето ви нападне, опитайте се да покриете главата му с вашето яке или пуловер, когато се приближи. След това "поставете" обект като пейка или пощенска кутия между вас и него или дори се качете на дърво. Кучето няма да ви последва там.
 • Хвърлете вашата чанта или раница на страни, за да разсеете животното. То може да атакува предмета, което да ви предостави време за бягство. Също така би било хубаво, ако имате някаква храна с вас като наденица или месо. Може би това е всичко, което кучето иска от вас.
 • Покрийте врата с ръце. Вратът е много уязвима част от човешкото тяло, тъй като там са разположени доста вени и артерии. Ако трябва да бъдете ухапани, най-безопасното място за целта са гърба и предмишницата.
 • Ако сте ухапани, съпротивлявайте се на естественото желание да се отскубнете от хватката. В противен случай може да влошите ситуацията и да разкъсате плътта. Вместо това ударете кучето в носа или очите. Кучешките специалисти също препоръчват да хванете задните крака на животното и да ги повдигнете от земята.
 • Използвайте вашето тегло, за да притиснете кучето към земята с помощта на лакти или колене. Животното може да хапе, но не и да се бори. Тези действия ви позволяват да го обезвредите, докато пристигне помощ.

 

 • Понякога може да се случи да бъдете нападнати не само от едно куче, а от цяла глутница. Основните правила за действие трябва да бъдат същите като споменатите по-горе, но не позволявайте на животните да ви обграждат. Опитайте се да застанете с гръб към стената, но не и да бягате, тъй като те могат да ви подгонят.

Какво да правите, ако сте ухапани

Ако сте били ухапани, трябва веднага да се погрижите за раната. Направете следното:

 • Измийте раната с вода и сапун и дезинфекцирайте със спирт.
 • Без значение дали сте били ухапани от бездомно или домашно куче, незабавно трябва да отидете в болница. Там могат да ви направят нужните изследвания.
 • След това трябва да се ваксинирате против бяс. Противно на общото схващане, няма да получите 20-30 инжекции, а само 6. Те се бият в стомаха или рамото.
 • Според статистиката, хората се заразяват с бяс от кучета в 99% от случаите. Първите симптоми на заболяването се появяват след 30-50 дни от ухапването. Трябва да се ваксинирате в рамките на 2 седмици. В противен случай последствията могат да бъдат фатални. Няма лек срещу бяс, само превантивни мерки.
 • Вирусът на бяс се предава не само чрез ухапване, но и по други начини. Понякога само няколко капки слюнка на болно животно върху кожата или мукозната мембрана могат да доведат до заразяване. Ето защо никога не трябва да позволявате на непознато куче да ближе вашите лице и ръце.

Грижете се за вашето здраве и се опитайте да стоите далеч от уличните животни. Но ако срещата с бездомно куче не може да бъде избегната, вече знаете какво да правите. Надяваме се да се сетите за тези съвети, когато имате най-голяма нужда от тях.

Били ли сте изправени някога пред агресивно куче? Разкажете в коментарите по-долу и споделете тази статия с приятелите и семейството. Те също могат да я намерят за полезна.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: jimadler.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСпортВидеоЛюбопитноАнкетиПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина