Начало Съвети Здраво тяло За детето Какво да правите, ако забележите, че детето се дави

Какво да правите, ако забележите, че детето се дави

Какво да правите, ако забележите, че детето се дави - изображение

Според данни, предоставени от центровете за контрол и превенция на заболяванията, давенето е втората водеща причина за непреднамерено нараняване и смърт при деца на възраст 1 до 14 години. Това се случва, защото повечето родители не могат да разпознаят неговите признаци. Те вярват в митовете, създадени от филмите, рекламите и други източници, като по този начин поставят себе си и своите близки в опасност.

Представяме ви някои от най-важните признаци на давене при деца, за да може да реагирате адекватно и да предотвратите извънредна ситуация.

Как да разберете дали детето се дави

Как да разберете дали детето се дави?

Франк Пиа е американски писател, който идентифицира обичайното поведение по време на давене и документира своите констатации. Той заявява, че удавникът не споделя факта, че се дави. Той не е очевиден за всеки, освен за човек с набито око. Обикновено това е тих и бърз процес. По-долу са представени признаците на давене, които трябва да знаете.

1. Зов за помощ и дишане

Зов за помощ и дишане

За съжаление, давенето не се свързва с конвулсивна агитация или показен зов за помощ. В действителност, удавникът рядко може да каже дори една дума. Това се обяснява с факта, че във време на изключителна опасност човек се бори за всяка глътка въздух. Ето защо е голяма грешка да мислите, че може да помогнете на дете за секунди, ако чуете неговия глас.

2. Движение на ръцете

Движение на ръцете и дишане

Както вече споменахме по-горе, основната цел на удавника е да задържи главата над водата. Ето защо ръцете обикновено се разпростират на страни и се движат последователно нагоре и надолу. Подобни движения помагат за повдигане и спускане на човек за известно време, за да може да си поеме въздух. Не забравяйте, че те изискват много усилия, така че детето няма да може да ги изпълнява дълго време.

3. Позиция на тялото

Позиция на тялото

Тялото на човек, който се дави, остава във вертикално положение. Той не може да се изтласква с крака. С течение на времето главата започва да се потапя във водата. Процесът може да отнеме от 20 до 60 секунди.

4. Локомоция

Локомоция

Има доказателства, че хората успяват да се обърнат към брега. Но това е единствения ход, който могат да направят. Хаотичните движения на ръцете и обездвижването на краката помагат на човек да се отправи към желаната посока. В края на процеса се забелязват само главата и ръцете.

5. Други признаци

Други признаци на давене

Следните признаци също могат да покажат, че детето се намира в опасност:

 • Празен поглед и изцъклени очи, които не са в състояние да се фокусират.
 • Хипервентилация или задух.
 • Коса върху очите или челото.
 • Изглежда, сякаш се катери по невидима стълба.
 • Опитва да се обърне по гръб.

Какво може да направите в извънредна ситуация?

Методи за спасяване в извънредна ситуация

Това е списък с действия при настъпила извънредната ситуация:

 • Извадете детето от водата.
 • Проверете неговото дишане. Ако не намирате признаци, започнете кардиопулмонарна реанимация (КПР). Ако детето диша, отведете го в най-близката болница, за да проверите неговото здравословно състояние.
 • Ако има някой близо до вас, помолете го да се обади на бърза помощ.
 • Ако сте сами, концентрирайте се върху КПР, докато детето започне да диша самостоятелно. След това се обадете на бърза помощ.

Как може да предотвратите извънредна ситуация?

Предотвратяване на удавяне

Какво може да направите, за да държите детето в безопасност? Организацията Safe Water Kids споделя важни съвети, които могат да ви позволят да прекарате лятото или отпуската без стрес.

 • Не оставяйте детето само, когато е във или близо до водата. Не се разсейвайте, тъй като всяка секунда е важна и може да струва човешки живот.
 • Изберете отговорник. Ако решите да се отпуснете с приятели, може да назначите човек, който да следи децата във или близо до водата за определен период от време.
 • Научете малчуганите да плуват. Помислете за тяхната възраст и развитие, преди да вземете това решение. Уверете се, че децата, които не могат да плуват, носят надуваеми жилетки.
 • Научете малчуганите, че плуването в открита вода се различава от това в басейн. Разкажете им за теченията, дълбочината, неравните повърхности и ограничената видимост.
 • Научете основните умения за спасяване под вода и КПР. Това може да ви помогне да спасите човешки живот един ден. Много е важно да запомните какво трябва да направите и да запазите самообладание по време на извънредна ситуация.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: childsafefence.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниВидеоЛайфстайлЗдравни съветиСпортПсихологияСнимкиСпециалистиСоциални грижиЛюбопитноРецептиАнкетиАлт. медицинаИсторияХранене при...ТестовеИнтервютаЗаведенияНормативни актовеОбразованиеОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника