Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Какво да правите, ако се намирате в открито море?

Какво да правите, ако се намирате в открито море?

Какво да правите, ако се намирате в открито море? - изображение

Повечето от нас обожават морските курорти и посещават поне един от тях веднъж годишно. Въпреки това, не трябва да забравяме, че морето е също толкова атрактивно, колкото и своенравно. Запитахме се как трябва да се държи човек, попаднал в открити води. Оказва се, че има няколко правила, които изобщо не са трудни за запомняне.

1. Успокойте се.

Не е изненадващо, че хората, които попадат в открити води, се страхуват за своя живот. Въпреки това, паниката определено няма да ви помогне - тя е способна да замъгли вашата преценка и да ви накара да изгубите необходимия ритъм на дишане. Ето защо първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите.

2. Изберете правилния стил на плуване.

 

В тази ситуация рано или късно трябва да започнете да се придвижвате във водата. Стилът на плуване, който избирате, определя колко дълго време ще издържат вашите сили. Запомнете това правило:

 • В спокойни води е по-добре да плувате по гръб, защото имате възможност да отпуснете гърба си и да дишате равномерно.
 • Ако вълните се разплискват около вас, е най-добре да плувате по корем. Например, опитайте брус. Поемете си дълбоко въздух, след това потопете глава във водата и издишайте. Ако не държите главата си над водната повърхност през цялото време, ще спестите повече енергия.

3. Намерете нещо, което се носи по течението.

Ако сте в открито море, в резултат на корабокрушение или приводняване на самолет, трябва да сте заобиколени от неща, които се носят по повърхността на водата. Още по-добре, ако това са лодки или салове, използвани за оборудване на корабите.

4. Обърнете внимание на дрехите.

Помнете, че пряката слънчева светлина може да бъде изключително опасна. Затова не трябва да сваляте дрехите си - те предпазват от слънчевите лъчи. Ако сте полуголи, опитайте се да намерите нещо, което да ви защити от слънцето. В най-добрия случай изградете палатка, която да създаде сянка.

5. Решете какво да ядете.

Добре е да имате храна за спешни случаи на вашия сал. Въпреки това, не е необходимо да гладувате.

 • Ако имате запаси, разделете ги на малки дневни порции. Така ще разполагате с храна за по-дълго време и няма да имате проблеми с храносмилането.
 • Ако нямате запаси, може да си направите въдица от връвчица и парче консерва (за кука) и да уловите риба. Ако ви липсват подобни материали, опитайте се да хванете водорасли. Малките риби често се крият в тях.
 • Опитайте се да уловите риба, дори да имате запаси от храна. В крайна сметка, рибата съдържа малко количество течност. 
 • Не консумирайте развалена храна, без значение колко сте гладни.

6. Непрекъснато си осигурявайте вода.

По време на принудително плаване, водата е много по-ценна от храната. В края на краищата, вие почти не се движите и губите малко енергия. Все пак водата се консумира постоянно. Не забравяйте, че не трябва да пиете морска вода.

 • Кондензат. Необходими са ви кутия, два съда, водоустойчив материал и нещо тежко. Вземете единия съд и го напълнете с морска вода. Поставете другия в кутията и го оставете близо до него. Покрийте съдовете с водоустойчив материал (като например полиетилен) и оставете нещо тежко върху празния контейнер. Скоро той ще се напълни с прясна вода.
 • Дъждовна вода. Винаги разполагайте с няколко празни съда, в които да събирате дъждовна вода.

7. Спасете се подобаващо.

Не е учудващо, че в подобна ситуация ще искате да стъпите на твърда земя възможно най-скоро. Въпреки това, всички мерки за вашето спасяване, трябва да бъдат обмислени внимателно. Запомнете следните правила:

 • Ако нямате представа къде се намирате, не започвайте да гребете с лодката. Разчитайте на течението. То има по-голям шанс да ви отведе на сушата.
 • Не се хвърляйте във водата, ако виждате кораб в далечината. Не се опитвайте да го настигнете. По-добре е да сигнализирате с огледало или парче консерва
 • Не се опитвайте да сигнализирате с огън, за да не застрашите временния подслон под формата на сал. 
 • Ако сте имали достатъчно късмет да се снабдите с няколко сигнални ракети, не ги изпращайте напразно - изчакайте, докато даден кораб се появи на разстояние. 
 • Ако, заедно с другите неща, намерите флуоресцеин, разтворете го във вода, когато забележите самолет или кораб. Около вас ще се образува светло петно, което лесно може да бъде фиксирано от далече.

8. Не губете надежда.

Отчаянието е вашият най-опасен враг. Не губете надежда, че може да бъдете спасени. Има много истории за хора, намерени в открито море, месеци след тяхното изчезване.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.ellencheshire.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиСпорт и туризъмЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниРецептиСпортБотаникаОрганизации