Начало Съвети Здрав дух Емоции Какво става с мозъка, когато сте ядосани и как да се справите с гнева

Какво става с мозъка, когато сте ядосани и как да се справите с гнева

Какво става с мозъка, когато сте ядосани и как да се справите с гнева - изображение

Гневът не е просто емоция, а цял химичен процес, оказващ осезаем ефект върху функциите на мозъка и тялото. Когато познаваме „анатомията” на яростта, можем да разберем какво всъщност предизвиква бурната ни реакция и как можем да се справим с нея.

Още преди да го осъзнаем, първата искра на гнева активира амигдалата. Тази малка част от мозъка е отговорна за емоционалните реакции и инстинктивните действия. Функциите й са свързани основно с негативните чувства като страх, гняв и тревожност.

Амигдалата активира хипоталамуса, който играе роля в регулацията на вътрешните органи и жлези. Когато се задейства надбъбречната жлеза, се отделят 3 вида хормони.

Кортизолът е известен още като хормон на стреса и е свързан с дейността на сърдечносъдовата система и черния дроб. При гняв адреналинът и норадреналинът са отговорни за вашия учестен пулс и повишенo кръвното налягане. Това е част от реакцията „борба или бягство”, с която организмът отговаря на стресови ситуации, снабдявайки тялото с енергия за действие.

Гняв

Хората, склонни към чести притъпи на гняв и агресия, е по-вероятно да имат сърдечносъдови проблеми или дори ранен инфаркт. Кръвоносните съдове се увреждат от симптоми като увеличено артериално налягане, наред с повишени пулс, глюкоза и мастните киселини. Кортизолът предизвиква загуба на неврони от челния дял на мозъка, което ни пречи да вземаме рационални решения, когато сме ядосани.

Учените съветват да се опитаме да спрем гнева в начален стадий, за да избегнем негативните последици върху организма и необмислените реакции. Когато усетите, че напрежението взема превес, вземете „почивка” за разходка, малко спорт или любимата музика. Дистанцирайте се от ситуацията и дайте време на възбудата на тялото да отшуми. Трудно е да реагирате спокойно, когато стресовите хормони вече са задействали редица процеси в организма ви.

Избягвайте да се захващате с разрешаването на проблемни въпроси вечер, защото това афектира качеството на съня. Също така, в късните часове сме изморени, а това само води до повече раздразнителност и понижена способност за адекватна реакция.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: apa.org / nicabm.com / psychologytoday.com
Снимка: pixabay.com / idahoaddictioncenters.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлФизиологияВидеоСнимкиАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиСпортБотаникаХранене при...ПатологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалисти