Начало Съвети Околна среда и бит За дома Какво трябва да знаем за „невидимия“ дим от свещите

Какво трябва да знаем за „невидимия“ дим от свещите

 Какво трябва да знаем за „невидимия“ дим от свещите - изображение

Паленето на свещи създава уют и приятна атмосфера. Но знаете ли, че веществата, които се освобождават при горенето им, далеч не са безобидни. Последни проучвания показват, че паленето на свещи в затворена стая има ефект, подобен на пушенето на цигари вкъщи.

1. Как се отразяват върху здравето

Вероятно смятате, че опасността от пожар е единственият риск, който предприемаме, когато запалим свещ. За сметка на това изследванията показват, че трябва да сме по-загрижени за пушека, който неусетно вдишваме. Това сочи доклад на университета в Копенхаген, вдъхновен от факта, че Дания е една от водещите страни по употреба на свещи в домашни условия.

Експериментът показал, че горенето на свещи в затворени пространства има по-дразнещ ефект върху дробовете, отколкото излагането им на същата доза изгорели дизелови газове. Пушекът от фитилите има токсични свойства и води до възпаления и по-бързото износване на тъканите на белите дробове и далака. Освен това допринася за замърсяването на въздуха с фини частици. Същият доклад показва, че 60% от ултра фините частици в датските домове се дължат на честото палене на свещи. В страната това е разпространена традиция, която се приема като част от културата на уют и гостоприемство в къщата.

Домашен уют

2. Къде се крият рисковете

Друго изследване, проведено от университета в Южна Каролина, посочва, че свещите, съдържащи парафин, отделят канцерогенни химикали при горенето си. Те могат да са дразнител за хора с астма и други белодробни проблеми. Паленето на свещ от време на време няма да предизвика вреда, но се превръща е рисков фактор, когато се практикува често, особено в непроветрени пространства като банята.
Агенция за защита на околната среда в Америка информира, че ароматните свещи отделят повече сажди и замърсяващи фини частици. Фитилът също има значение, защото когато е по-дълъг, се отделят повече изпарения.

Свещи в стая

3. Какво можем да направим

Можем да заменим парафиновите свещи с изделия от пчелен восък или соя, които предизвикват значително по-малко замърсяване на въздуха. Също така вместо ароматни свещи и пръчици, може да използваме полезни етерични масла. Те имат чудесни здравословни ползи и се прилагат в ароматерапията.

По-добре използвайте запалка вместо клечки кибрит, защото при горенето си, те отделят сяра във въздуха. Проветрявайте помещенията след като са горели свещи и избягвайте да ги палите около бебета, защото могат да раздразнят носната лигавица. За да намалите отделянето на сажди, не оставяйте фитила дълъг, а го подрязвайте.

Ароматни свещи

Редактор: Гергана Стоева
Източници: besthealthmag.ca / bcbstwelltuned.com
Снимки: urbanacres.com / thewonderforest.com / mystylevita.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитно