Как да включим лавандула в кулинарията?
Ароматът на лавандула е лесен за обичане. Неслучайно билката е добре позната на опитните кулинари. Вижте как може и вие да я използвате за подправяне на ястия и приготвяне на сладки изкушения.
- За подправяне на месо
снимка: blue-kitchen.com
Цветовете на лавандулата добавят неповторим вкус на маринатата при приготвяне на месо. За целта ги разбъркайте с лимонов сок и зехтин и добавете готовия сос, докато приготвяте риба и други меса. С тях може също да поръсите и вече изпеченото месо.
- За заместител на розмарина в рецептите
снимка: livemint.com
Лавандулата може да замести с успех розмарина, който участва в състава на рецептите за солени ястия. За целта използвайте двойно количество лавандула на посоченото в рецептата количество розмарин.
- Овкусяване на сладки изкушения
снимка: fizara.com
За да добавите уникален вкус на крема или пудинга, предварително накиснете лавандулови цветчета в прясното мляко. Достатъчни са един или два часа и то ще поеме опияняващия аромат. Сладолед от билката пък може лесно да си приготвите, като разбиете цветчетата със захар. След това ги добавете към пълномаслено прясно мляко и яйце и разбъркайте.
Допълнителен съвет: Също толкова лесно и бързо може да си приготвите лавандулова захар за подслаждане на чай, която успешно се включва и в редица рецепти за направата на десерти.
Източник: stylecraze.com, заглавни снимки: diy-enthusiasts.com
По статията работи: Росица Раднева
Коментари към Как да включим лавандула в кулинарията?