Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да включим лавандула в кулинарията?

Как да включим лавандула в кулинарията?

Как да включим лавандула в кулинарията? - изображение
Ароматът на лавандула е лесен за обичане. Неслучайно билката е добре позната на опитните кулинари. Вижте как може и вие да я използвате за подправяне на ястия и приготвяне на сладки изкушения.
 
  • За подправяне на месо


снимка: blue-kitchen.com
Цветовете на лавандулата добавят неповторим вкус на маринатата при приготвяне на месо. За целта ги разбъркайте с лимонов сок и зехтин и добавете готовия сос, докато приготвяте риба и други меса. С тях може също да поръсите и вече изпеченото месо. 
 
  • За заместител на розмарина в рецептите

снимка: livemint.com

Лавандулата може да замести с успех розмарина, който участва в състава на рецептите за солени ястия. За целта използвайте двойно количество лавандула на посоченото в рецептата количество розмарин.
 
  • Овкусяване на сладки изкушения

снимка: fizara.com

За да добавите уникален вкус на крема или пудинга, предварително накиснете лавандулови цветчета в прясното мляко. Достатъчни са един или два часа и то ще поеме опияняващия аромат. Сладолед от билката пък може лесно да си приготвите, като разбиете цветчетата със захар. След това ги добавете към пълномаслено прясно мляко и яйце и разбъркайте.
 
Допълнителен съвет: Също толкова лесно и бързо може да си приготвите лавандулова захар за подслаждане на чай, която успешно се включва и в редица рецепти за направата на десерти. 
 
Източник: stylecraze.com, заглавни снимки: diy-enthusiasts.com 
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлРецептиБотаникаИсторияАлтернативна медицинаЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноПроизводители