Как да включим лавандула в кулинарията?
Ароматът на лавандула е лесен за обичане. Неслучайно билката е добре позната на опитните кулинари. Вижте как може и вие да я използвате за подправяне на ястия и приготвяне на сладки изкушения.

- За подправяне на месо

снимка: blue-kitchen.com
Цветовете на лавандулата добавят неповторим вкус на маринатата при приготвяне на месо. За целта ги разбъркайте с лимонов сок и зехтин и добавете готовия сос, докато приготвяте риба и други меса. С тях може също да поръсите и вече изпеченото месо.
- За заместител на розмарина в рецептите

снимка: livemint.com
Лавандулата може да замести с успех розмарина, който участва в състава на рецептите за солени ястия. За целта използвайте двойно количество лавандула на посоченото в рецептата количество розмарин.
- Овкусяване на сладки изкушения

снимка: fizara.com
За да добавите уникален вкус на крема или пудинга, предварително накиснете лавандулови цветчета в прясното мляко. Достатъчни са един или два часа и то ще поеме опияняващия аромат. Сладолед от билката пък може лесно да си приготвите, като разбиете цветчетата със захар. След това ги добавете към пълномаслено прясно мляко и яйце и разбъркайте.
Допълнителен съвет: Също толкова лесно и бързо може да си приготвите лавандулова захар за подслаждане на чай, която успешно се включва и в редица рецепти за направата на десерти.
Източник: stylecraze.com, заглавни снимки: diy-enthusiasts.com
По статията работи: Росица Раднева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ВИНОЦЕТИ ДЕТОКС ОЦЕТ С КУРКУМА, ДЖИНДЖИФИЛ И КАНЕЛА 250 мл
ГОРЧИЦА С БАДЕМОВА ПАСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
НЕБЕТ ШЕКЕР 100 г
ВИНОЦЕТИ МЕДЕН ОЦЕТ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Червенееща сърнела
- Скоруша
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Пепа от Храна за мойте канибали: Читателите харесват лесните, бързи за приготвяне и достъпни рецепти
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка, Змийска гъба
- Турта, Тагерис, Тагетес
- Харитаки
- Явор, Обикновен явор
- Царска печурка
Коментари към Как да включим лавандула в кулинарията?