Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да изберем безопасно място в 7 превозни средства?

Как да изберем безопасно място в 7 превозни средства?

Как да изберем безопасно място в 7 превозни средства? - изображение

В случаите, когато избираме транспорт, ние мислим за комфорта по време на пътуване. Все пак не бива да забравяме за безопасността, защото във всяко превозно средство има места, които вероятно няма да ни позволят да се нараним при катастрофа. Представяме ви списък с подобни места в 7 различни превозни средства, чиято безопасност е определена въз основа на различни проучвания и статистически данни.

1. Автомобил.

 • Безопасно място: Седалката зад шофьора и в средата, тъй като тази част от колата претърпява най-малко поражения при челен сблъсък.
 • Опасно място: Седалката до шофьора. По време на злополука той може да избяга, а човекът, който стои до него да бъде в опасност.

2. Минибус.

 • Безопасно място: Седалките, разположени срещу посоката на движение. В този случай има по-малък шанс да ударите главата си в облегалката на стола при внезапно спиране.
 • Опасно място: Близо до прозорците и вратите, тъй като счупеното стъкло може да ви нарани при злополука. Както при колата, най-добре е да избягвате мястото до шофьора.

3. Тролейбус.

 • Безопасно място: Седалките, разположени в десния ред на пътеката (при шофиране от дясната лента), тъй като насрещният транспорт се движи вляво и има по-малка вероятност от получаване на сериозни наранявания. Тези в средата на кабината, разположени с гръб към пътя, също се считат за безопасни.
 • Опасно място: Както при микробусите, по-добре избягвайте местата до прозорците и вратите, за да не се нараните при счупване на стъклата.

4. Градски автобус.

 • Безопасно място: Десните места в средата на кабината, намиращи се в посока на движението, тъй като те са по-далеч, отколкото останалата част от насрещния трафик.
 • Опасно място: Седалките, разположени на първите два реда. В този случай е възможно навлизане на предмети и фрагменти през предното стъкло. Същото важи за местата до вратите и прозорците. Задният ред седалки е опасен при удар в гръб.

5. Влак.

 • Безопасно място: Това, разположено в централната част на превозното средство. По-добре да изберете пети или шести вагон, тъй като при сблъсък първият и последният се деформират или излизат извън релси.
 • Опасно място: Седалките, разположени по посока на движението, тъй като има минимални шансове да паднете по време на внезапно спиране.

6. Кораб.

 • Безопасно място: Палубата и кабините, разположени близо до нея, тъй като горната част на кораба е последната, която потъва.
 • Опасно място: Долните кабини, тъй като те могат да се пробият и да се наводнят. В такъв случай е много по-трудно да се измъкнем.

7. Самолет.


Експертите все още не могат да постигнат съгласие в коя част от самолета са разположени най-безопасните места. Въпреки това, повечето специалисти твърдят, че задната част на въздушното транспортно средство е по-малко опасна в сравнение с предната.

И все пак, най-важното е да останете спокойни, да помните принципите за безопасност и да спазвате правилата за поведение на пътя и обществения транспорт. В този случай вероятността от настъпване на инцидент може да бъде сведена до минимум

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.citylab.com
По статията работи: Маргарита Добрева

.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиПсихологияНовиниАнкетиСпортНормативни актовеОрганизацииАлтернативна медицинаЛечения