Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Как да изберете най-добрия парфюм?

Как да изберете най-добрия парфюм?

Как да изберете най-добрия парфюм? - изображение

Способността да избирате парфюм, който перфектно отразява вашата индивидуалност, изисква истински умения. За съжаление, преди да намерите перфектния аромат, трябва да опитате десетки други. Представяме ви няколко съвета и трика, които да помогнат в това начинание.

1. Как да се подготвите за избора на парфюм?

Въпреки че звучи странно, трябва да се приготвите у дома, преди да посетите магазина за парфюми. Процесът на търсене може да стане по-лек, ако вече познавате различните аромати и имате определени предпочитания. Запознати ли сте с цитрусовите и мускусните ухания? Помислете за това, преди да влезете в магазина.

 • Отървете всички предразсъдъци и образи, които сте виждали от рекламите. Не забравяйте, че избирате парфюм, а не опаковка. Ароматът, който харесвате, може да се крие в най-обикновена бутилка.
 • Посетете магазина сами. По този начин може да разполагате с достатъчно време за избор и да заложите на парфюма, който отговаря на вашите лични предпочитания.
 • Избирайте внимателно и не прибързвайте с решението. Не забравяйте, че трябва да посетите магазина, когато се намирате в добро настроение.
 • Ако сте пробвали 3-4 аромата и смятате, че никой от тях не ви допада, по-добре преустановете търсенето и продължете на следващия ден. Може да се заблудите и да не прецените правилно.

2. Как да усетим правилно аромата?

 • Ако искате да пробвате нов парфюм, първо трябва да го нанесете върху хартиена лентичка. Не се опитвайте да помиришете капачката или да пръскате във въздуха, за да усетите неговия аромат.
 • Харесвате парфюма? Чудесно! Сега трябва да го нанесете върху китката и да изчакате известно време. По този начин може да насърчите постепенното разгръщане на ароматния състав. Това отнема повече време, ако кожата е студена и по-малко - ако е топла.
 • Защо китката? Пулсът на това място помага на аромата да се разгърне по-добре. Освен това, китката се намира на голямо разстояние от носа и предотвратява ароматния състав от компрометиране. Следователно, може да го усетите по-добре.
 • Между другото, кафените зърна, които се намират във всеки ъгъл на магазините за парфюми, не помагат в борбата срещу умората, причинена от ароматите. Най-добре да пиете една студена вода или да вдишате чист въздух.
 • След като използвате избрания аромат, можете да направите своя окончателен избор. Този, който не ви кара да се чувствате некомфортно или замаяно, ви подхожда най-много. Разбира се, самата миризма също трябва да ви харесва.

3. От какво зависи дълготрайният ефект на парфюма?

 

Едно от нещата, които оказват влияние върху дълготрайния ефект на парфюмния състав, е концентрацията на ароматни съединения. Колкото по-висока е тя, толкова по-наситен е парфюмът. И следователно - остава по-дълго върху кожата. 

 • Eau fraîche: концентрация - 1%-3%, трае по-малко от 2 часа.
 • Eau de Cologne: концентрация - 2%-4%, трае повече от 2 часа.
 • Eau de Toilette: концентрация - 5%-15%, трае около 4 часа.
 • Eau de Parfum: концентрация 15%-20%, трае до 5-6 часа.
 • Parfum: концентрация 20%-30%, трае около 10 часа.

Дълготрайният ефект на парфюма зависи още от ароматните нотки. Те биват 3 основни вида:

 1. Връхните нотки са тези, които усещаме, когато помиришем даден парфюм за пръв път. Това са предимно свежи и цитрусови аромати. Обикновено траят около час или по-малко. 
 2. Средните нотки (сърцевината) се определят от начина на разгръщане на аромата. Такива са плодовите, водните и флоралните.
 3. Базовите нотки служат за определяне на трайността. Освен това се считат за ядрото на всеки аромат, който придава дълбочина на парфюма. Обикновено се състоят от мускусни елементи.

Базовите нотки на цитрусовите и свежи аромати обикновено са леки, което прави парфюма не толкова дълготраен, а миризмата на мускус е по-тежка и следователно, остава върху кожата по-дълго време.

4. Как да нанасяме парфюм правилно?

 • Всеки аромат има тенденцията да се издига нагоре, докато се изпарява. Ето защо е по-добре да нанесете парфюма върху гънките на коленете, лактите, китките и глезените. Ако сте свикнало да го впръсквате в областта на врата, насочете се към сънната артерия.
 • За да насърчите трайността на парфюма, е по-добре да овлажните кожата, преди да го нанесете. Може да използвате лосиона от същата продуктова гама. Или най-обикновен крем без аромат.
 • Ако нанасяте парфюма върху китките, по-добре да не ги търкате. В противен случай, може да повишите телесната температура и да допринесете за по-бързото изпаряване на аромата.
 • И помнете: Голямото количество парфюм не удължава трайността на аромата. Всичко, което може да направи, е да отблъсне другите.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: yellowpages.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиБотаника