Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да използвате 5 вида безглутенови брашна

Как да използвате 5 вида безглутенови брашна

Как да използвате 5 вида безглутенови брашна - изображение

Брашното е необходима съставка за любимите ни рецепти за тестени изделия, десерти, супи и сосове. Повечето продукти съдържат пшенично брашно, но на пазара вече са известни различни полезни и интересни алтернативи. Всъщност има много видове брашно, които не се произвеждат от зърнени култури и имат уникален състав, свойства и вкус.

Вижте кои са едни от най-разпространените безглутенови брашна и как се използват

1. Брашно от елда
Продуктът има богат приятен вкус и може да се използва за приготвяне на тестени изделия като хляб. Поради липсата на глутен структурата е по-ронлива и може да се съчетава с други видове брашно. Елдата съдържа В витамини, фибри и минерали като желязо, магнезий, калций и калий. Също така е богата на антиоксиданти.

Брашно от елда

2. Брашно от нахут
Нахутът е бобова култура и много добър източник на растителен протеин и фибри. Продуктът често се среща в източната и индийската кухня, където се добавя към фалафели, хумус и безквасен хляб. Също така може да се използва за пици, омлет, киш и други тестени изделия.

3. Оризово брашно
Пълнозърнестото брашно съдържа цялото зрънце на ориза, като включва полезната му обвивка. Продуктът се използва за хляб, бисквити, кексове и макарони. Брашното е богато на фибри и протеин и затова е подходящо при контрол на теглото и проблеми с кръвната захар. Освен пълнозърнесто има и бяло оризово брашно.
Оризово брашно4. Царевично брашно
То се среща в 2 разновидности, като едната е фино бяло нишесте за сгъстяване на сосове, а другата е от по-едросмлени царевични зърна и се използва за печене и панировка. Царевицата е източник на антиоксиданти и също така съдържа В1, В6, манган и магнезий.

5. Брашно от киноа
Киноата е супер храна, която предлага протеин, аминокиселини и много ценни хранителни вещества. Брашното може да се използва за разнообразни тестени продукти като пица, палачинки, кексове и хляб.

Брашно от киноа
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / onegreenplanet.org
Снимки: sattvicfoods.in / heavenlyhealing.co.za / yourfamily.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноДиетиХранене при...ПсихологияСнимкиХрани и ястияНовиниЛайфстайлБотаникаИнтервютаЛеченияПроизводители