Начало Съвети Здрав дух Емоции Как да имаме позитивно отношение към външния си вид

Как да имаме позитивно отношение към външния си вид

Как да имаме позитивно отношение към външния си вид - изображение

Нека започнем с кратък въпрос: как се чувствате относно начина, по който изглеждате? Отговорете, без да мислите в минало или бъдеще време, като „преди изглеждах по-добре” или „скоро ще сваля няколко килограма”. Какво мислите точно сега за себе си? За изненадващо голям брой хора, този въпрос предизвиква дискомфорт и негативни асоциации.

Популярната култура често налага рамки, в които почти никой не може да пасне. Обезпокоително големи са процентите на хранителни и нервни разстройства, свързани именно с безпокойството относно външния вид. За да живеем пълноценен и щастлив живот, имаме нужда да приемем себе си, а не да изглеждаме по определен начин.

Ето няколко стъпки, които всеки може да предприеме, за изграждане на по-здравословна връзка със себе си и околните.

Приемете себе си

1. Вземете решение
Негативното отношение няма да ви приближи до живота, към който се стремите. Никой не иска след време да се обърне назад и да осъзнае колко възможности е пропуснал заради ниска самооценка. Затова е нужно да вземете решение, че се харесвате, и да си дадете позволение да бъдете себе си. Сега е най-доброто време да развивате интересите си и да се забавлявате, а не да съжалявате, че не сте нещо различно.

2. Не търсете сравнение
От всякъде сме залети с обработени изображения, показващи перфектни хора с перфектен живот. Това не е реалност, но е достатъчно да ни накара да чувстваме недоволство относно собствените си обстоятелства. Най-доброто, което можем да направим, е да спрем да се сравняваме. Дори след като променим едно нещо, ще се появи друг фактор, който да ни притеснява. Вместо това можем да се концентрираме върху силните си страни.

Не се сравнявайте

3. Говорете положително за себе си
Всички водим непрестанен диалог в главата си. Често го правим несъзнателно, без да се концентрираме върху протичащите мисли. А всъщност те имат значително влияние върху качеството на живота ни. Обърнете внимание на тези мисли и не допускайте да си говорите негативно. Бихте ли казали това на приятели или непознат? Значи не бива да го казвате и на себе си.

4. Открийте позитивен образец
Вместо да се сравнявате с далечни идеализирани образи, почерпете вдъхновение от хора, които имат подобен стил, външност и интереси. Със сигурност има много успели и щастливи личности, които да ви напомнят, че вие също имате неограничен потенциал и може да осъществите целите си точно такива, каквито сте.

Изберете позитивен образец

Редактор: Гергана Стоева
Източници: gethealthyu.com / positivepsychologyprogram.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаСпециалистиСнимкиНовиниТестовеСпортЛеченияИнтервютаСоциални грижиФизиологияАнкетиБотаника