Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Как да оцелеете при падане от екстремна височина

Как да оцелеете при падане от екстремна височина

Как да оцелеете при падане от екстремна височина - изображение

Каква е екстремната височина, от която човек може да падне и да оцелее? Дори падането от първия етаж е опасно, а какво да кажем за това от 6 километра. Югославската стюардеса Весна Вулович успява да оцелее при падане от подобна височина, след като самолетът, в който се намира, се взривява във въздуха вследствие на терористична атака. Тя претърпява множество наранявания, но по-късно решава да се върне в авиацията отново. Вижте няколко съвета, които може да следвате, за да оцелеете в подобна ситуация. 

Ако паднете от прозорец

 • Опитайте да се хванете за всичко, което намерите. По този начин може да намалите скоростта на приземяване. В случай че попаднете на навес, възползвайте се от него, за да сведете до минимум нараняванията от падането. 
 • Може да звучи като груба шега, но се опитайте да отпуснете мускулите, докато падате. В никакъв случай не ги напрягайте. Пияните хора и малките деца са тези, които често изпадат в подобна ситуация. Първо, те не осъзнават какво точно се случва. Второ, алкохолът намалява паниката и отпуска мускулите. Що се отнася до бебетата, те имат по-меки кости, в сравнение с тези на възрастните и техният череп е по-вероятно да се деформира, отколкото да се счупи при удар в земята.
 • Свийте краката (но не прекалено много) и ги дръжте прибрани. По този начин може да предотвратите тяхното едновременно докосване на земята и да намалите пораженията. Опитайте да се приземите върху възглавничките на краката, за да поемат силата на удара. Не правете следното: не се приземявайте върху протегнати или раздалечени крака, нито само върху един от тях, мислейки, че предпазвате другия.

 • Докато падате, покрийте главата с ръце. В момента, в който краката докоснат бетона (в най-лошия случай) или земята (което е по-добре), може да отскочите малко и да се приземите. Опитайте се да паднете на една страна. Ръцете на главата служат за предпазване от удара.

 

 • Ако оцелеете, значи имате късмет. Останете неподвижни и изчакайте за помощ.

Ако паднете от самолет:

Падането при височина не повече от 6 километра отнема около 3-6 минути и развива скорост на тялото до 200 км/ч. За съжаление, шансовете за оцеляване са минимални, но все пак си заслужава да опитате да спасите собствения си живот.

 • Преди всичко, имайте предвид, че хората, които оцеляват, се намират в опашката на самолета.
 • Ако се случи нещо с въздухоплавателното средство, като експлозия или разпадане във въздуха, първо може да чуете силен тътен, след което да изпитате студени тръпки, тъй като започвате да падате. На тази височина има малко кислород, затова е възможно да припаднете. Но когато стигнете до ниските нива на атмосферата - отново да се съвземете.
 • Опитайте да наклоните седалката или да се качите върху някоя останка, за да увеличите шансовете за оцеляване.

 • Заемете поза на падащ парашутист - разтворете ръце и крака. По този начин може да забавите падането.

 • Опитайте се да окажете контрол върху полета. За да се придвижите напред, свийте крака така, сякаш искате да докоснете главата с пети. Ако желаете да завиете надясно, отпуснете рамото и извийте тялото в съответната посока.
 • Избягвайте приземяването във водни басейни. Това важи дори за опитните водолази. При падане от екстремна височина, ударът във вода се равнява на този в бетон. Опитайте да се приземите в поле, дървета или храсти. От друга страна, има шанс да бъдете пронизани от пръчка или клон. Най-добрата алтернатива е да паднете върху сняг или купчина сено.

Това е най-предизвикателната част след падане от екстремна височина. Опитайте да запазите самообладание и да стигнете до най-близкото населено място възможно най-бързо.

Разбира се, освен тази информация, трябва да разполагате с доза късмет. Но тъй като четете тази статия, може да бъде сигурни, че вашите шансове за оцеляване са значително по-високи.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайл