Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Как да почистим велурa без препарат

Как да почистим велурa без препарат

Как да почистим велурa без препарат - изображение

Вероятно ви се е случвало да си харесате обувки от велур, но след това да се разколебаете, защото повърхността им е стилна, но изключително деликатна за почистване. Те не могат да се перат в пералня, а измиването с вода променя вида на кожата. За щастие има и други начини да почистите любимите си аксесоари от велур.

Ето няколко изпитани метода, които помагат за отстраняването на различни видове замърсявания, без да променят цвета и текстурата на засегнатата зона.

1. Подгответе повърхността
Не оставяйте петното да престои дълго време върху кожата, а възможно най-скоро започнете с обработката. При замърсяване с течност веднага попийте с хартиена кърпа, като притискате, без да разтърквате.

  • За да подготвите участъка, първо изтъркайте с чиста кърпа или четка. Не движете четката напред-назад, а следвайте една посока.
  • При засъхнало петно може да използвате гума за триене на молив. Тя не трябва да е цветна, за да не остави следи по велура. Ако петното е по-трудно за премахване, опитайте да свалите горния пласт с помощта на пила за нокти.

Почистване с гъба

2. Бял оцет или изопропилов спирт
За разлика от водата, те няма да оставят петна върху велура и може да се използват при оцветявания от течности като кафе и сок. Нанесете върху чиста кърпа (желателно е да е светла, за да не оцвети кожата) и натъркайте засегнатия район. Оставете петното да изсъхне, след което изтъркайте с четка, за да възвърнете естествения вид на велура.

3. Сода бикарбонат
За по-мазни петна, посипете участъка със сода за хляб. Оставете я да престои няколко часа, след което изтъркайте петното с четка.
Сода бикарбонат4. Самобръсначка
След време велурът започва да изглежда по-тъмен и захабен. Освежете вида на кожата, като използвате самобръсначка за внимателно отстраняване на горния слой на участъците, които изглеждат спълстени, разрошени или мръсни.

5. След обработка
Ако след третирането на участъка, вида му все още не се слива добре с останалата част от кожата, отново използвайте четка. С кърпа нанесете бял оцет върху цялата повърхност на обувката и оставете да изсъхне. След това изчеткайте цялата площ, за да възвърнете свежия вид на влакната.

Почистване с четка

Редактор: Гергана Стоева
Източници: wikihow.life / onegoodthingbyjillee.com
Снимки: theidleman.com / groupon.com / grist.org / hespokestyle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаРецептиХрани и ястияИсторияДиетиЕ-тата в хранитеСнимкиСпортЛечения