Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как да превърнем спалнята в по-здравословно място за живеене

Как да превърнем спалнята в по-здравословно място за живеене

Как да превърнем спалнята в по-здравословно място за живеене - изображение

Много от нас разбират значението на детоксикацията на организма и ползите от консумацията на органични и чисти храни. Създаването на здравословна домашна среда също е част от процеса детоксикация. Доказано е, че около една трета от живота си хората прекарват в сън, затова би било добре спалнята да не бъде пренебрегвана.

Вижте нашите 5 съвета за промени, които можете да направите в нея.

1. Изберете спално бельо и завеси от органични тъкани

спално бельо

Сменете матрака, възглавниците, спалното бельо и завесите, ако те са направени от изкуствени материали, като полиестер или комбинация от памук и полиестер. Ако се спрете на чаршафи и пердета, изработени само от памук, се убедете, че той е 100% органичен, без вредни примеси.

2. Премахнете мебелите от изкуствена кожа и други синтетични материали

мебели от изкуствена кожа

Изберете мебели от чиста дървесина, от стъклени или метални части.

  • В синтетичната кожа често се използва поливинилхлорид, познат със своето международно наименование PVC. PVC се счита за най-опасната от всички пластмаси и основен замърсител, защото разграждането й отнема стотици години.
  • Същото е валидно и за мебели, направени от MDF. MDF плоскостите представляват прах от дървесни стърготини в комбинация със смола и други свързващи и уплътняващи съставки. В състава на този вид материал най-притесняващо е наличието на химичното съединение (газ) формалдехид, което може да влоши астма и други белодробни състояния, да дразни лигавиците и да предизвика контактен дерматит.

3. Изхвърлете килимите

паркет

Подът от дървен паркет или теракот се почиства лесно, не задържа мръсотия, прахови акари и други алергени – основните недостатъци на килимите.

4. Преместете електронните устройства в друга стая

електронни устройства

Ако имате компютър, телевизор или други електронни устройства в спалнята си, по-добре е да ги преместите в друга стая. Те излъчват лъчения и вълни, които нарушават спокойния и здравословен сън.

5. Купете въздушен филтър

въздушен филтър за стая

Професионалният въздухопречиствател намалява количеството на микроорганизми и алергени във въздуха. Другото му предимство е, че е напълно безшумен.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: wakeup-world.com
Снимки: skj.co.th, pixabay.com, dealsandreviews.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиТестовеСнимки