Как да приготвим ориз по най-здравословния начин?

Оризът е основно ястие в различни традиционни кухни по цял свят и зърнена култура, която изхранва повече от половината световно население. Всеки би казал, че за разлика от останалите зърнени култури, оризът се приготвя по най-лесния начин. В допълнение, ползите от неговата консумация са многобройни. Те включват осигуряване на бърза и непосредствена енергия, регулиране и подобряване движението на червата, стабилизиране на кръвната захар, забавяне процесите на стареене и осигуряване на необходимото количество витамин B1 за човешкия организъм.
Въпреки това, подобно на други зърнени култури, оризът притежава своите ключови недостатъци, които се състоят в повишаване на телесното тегло и риска от развитие на диабет тип 2. Само една чаена чаша от него съдържа близо 200 калории, състоящи се главно от нишесте и без особено количество хранителни вещества.
- Последните проучвания установяват, че калоричността на ориза може да бъде намалена с помощта на един лесен трик.
Доктор Судхир Джеймс, който осъществява изследване върху хранителната стойност на ориза, обяснява, че натуралния продукт трябва да се вари по обичайния начин, като "единствената разлика се състои в това, че преди да изсипем ориза във врящата вода, е нужно да добавим малко кокосово масло, близо 3% от общата стойност на ориза. След това варим продукта и го оставяме в хладилника за 12 часа."
- Какво в действителност се случва с ориза?
Варенето на ориз прави нишестето лесно за смилане, позволявайки на тялото да го превърне в захар, след което в гликоген и най-накрая в мазнина. Според професор Пуспараджа Таварая, съавтор на същото това изследване, "добавянето на липиди (в този случай кокосово масло или друга мазнина) към продукта помага за значителното намаляване на количеството лесно смилаемо нишесте. В действителност маслото реагира с нишестето, като променя неговата структура. "Охлаждането на ориза помага за укрепване на нишестето в неговата най-трудна форма, поради което оризът остава ниско калоричен, дори след нагряване." - обяснява професор Таварая.
Още по темата:
ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА
СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияЛюбопитноСнимки- 20 превъзходни дизайнерски уреди, които са идеални за вашата кухня
- 28 вкусни снимки от кухнята на Узбекистан...не е за гладни
- Не консумирайте продуктите, върху които се е развила каквато и да било плесен
- Как по най-бързия начин да размекнем масло без микровълнова печка?
- НАРЕДБА № 2 от 7 март 2013 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни
- Наредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях
- Кои са най-здравословните кухни в света?
- Най-яките кухненски джаджи, които трябва да има във всеки дом - Девета част
- 7 ежедневни навика за поддържане на чиста кухня
- 13 подсказки за избягване на бъркотия и повече ефективност в кухнята
- Пернишката млечна кухня отново отваря врати
- Масови проверки разкриват продажба на вредни и негодни храни в училищните лафки
- Иван Тодоров: WNESSTV е телевизия, която зарежда с оптимизъм и ни помага да живеем здравословно
- Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност!
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Втора част
- Диета за отслабване с горчив портокал и пикантен ориз
- Нутриенти и минерали, без които не можем
- Осем полезни хранителни продукта, които може да бъдат опасни за здравето - 2 част
- 7 начина, по които емоциите оказват влияние на нашето здраве
- Какво е и какво не е емоционалното здраве
- Имате ли спестявания, с които да покриете неотложни разходи за здраве?
- Бихте ли скрили заболяване при интервю с бъдещ работодател?
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА