Как да приготвим ориз по най-здравословния начин?

Оризът е основно ястие в различни традиционни кухни по цял свят и зърнена култура, която изхранва повече от половината световно население. Всеки би казал, че за разлика от останалите зърнени култури, оризът се приготвя по най-лесния начин. В допълнение, ползите от неговата консумация са многобройни. Те включват осигуряване на бърза и непосредствена енергия, регулиране и подобряване движението на червата, стабилизиране на кръвната захар, забавяне процесите на стареене и осигуряване на необходимото количество витамин B1 за човешкия организъм.
Въпреки това, подобно на други зърнени култури, оризът притежава своите ключови недостатъци, които се състоят в повишаване на телесното тегло и риска от развитие на диабет тип 2. Само една чаена чаша от него съдържа близо 200 калории, състоящи се главно от нишесте и без особено количество хранителни вещества.
- Последните проучвания установяват, че калоричността на ориза може да бъде намалена с помощта на един лесен трик.
Доктор Судхир Джеймс, който осъществява изследване върху хранителната стойност на ориза, обяснява, че натуралния продукт трябва да се вари по обичайния начин, като "единствената разлика се състои в това, че преди да изсипем ориза във врящата вода, е нужно да добавим малко кокосово масло, близо 3% от общата стойност на ориза. След това варим продукта и го оставяме в хладилника за 12 часа."
- Какво в действителност се случва с ориза?
Варенето на ориз прави нишестето лесно за смилане, позволявайки на тялото да го превърне в захар, след което в гликоген и най-накрая в мазнина. Според професор Пуспараджа Таварая, съавтор на същото това изследване, "добавянето на липиди (в този случай кокосово масло или друга мазнина) към продукта помага за значителното намаляване на количеството лесно смилаемо нишесте. В действителност маслото реагира с нишестето, като променя неговата структура. "Охлаждането на ориза помага за укрепване на нишестето в неговата най-трудна форма, поради което оризът остава ниско калоричен, дори след нагряване." - обяснява професор Таварая.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БАМБУКОВА КУХНЕНСКА ВЕЗНА JOCCA
НЕЗАЛЕПВАЩА ПОДЛОЖКА ЗА БАРБЕКЮ И ФУРНА HANDY ROAST
ЛАЙКА КУТИЯ ЗА ВАКУУМИРАНЕ модел VT3304
ЦЕКОТЕК ЧОПЪР TITAN GLASS 1000 03043
БОИРЕР ЕЛЕКТРОННА КУХНЕНСКА ВЕЗНА модел KS 19 BLACK
ТИГАН 24 см BERLINGER HAUS BH6116
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Сухарите вредят на здравето?
- Методи за лечение на анорексия
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Повече секс за по-дълъг живот
- РЗИ - гр. Ловеч
Коментари към Как да приготвим ориз по най-здравословния начин?