Как да извлечем максимална полза от консумацията на чесън?

- Защо е важно да режем чесъна?
Най-новите проучвания установяват, че рязането, кълцането, смилането и мачкането на чесън, преди готвене, може да помогне за увеличаването на благоприятните ползи за здравето. Основното сярно съединение в този зеленчук, познато още като алиин и ензимът, наречен алиназа, са разделени в клетъчната структура на чесъна, когато той е цял. При рязане на зеленчука клетките се разкъсват и освобождават тези елементи. Те влизат в контакт и образуват мощно сярно съединение, наречено алицин. Алицинът не само повишава многобройните ползи за здравето, но и придава онзи специфичен аромат на чесъна. Колкото по-ситно режем този зеленчук, толкова повече алицин може да извлечем от него. Мачкането на чесън и смилането му в гладка паста помага за образуване на по-силен аромат и води до повишено количество на алицин.
- Защо трябва да оставите чесъна да престои за 5-10 минути?
За да извлечете максимална полза от чесъна, е нужно оставите нарязания зеленчук на стайна температура за период от 5-10 минути. Това е времето, за което се образува алицина. Ако не оставите продукта да престои за съответния период, веществото няма да може да се формира. Затова чакането си струва.
- Как готвенето влияе върху хранителните вещества на чесъна?
Установено е, че топлинната обработка на чесън, който не е престоял в продължение на 5-10 минути, може да доведе до деактивиране на ензима, отговорен за образуването на алицин. Въпреки това, ако сте оставили зеленчука да престои за съответния период, вие може да го готвите на умерен огън за кратко време (15 минути), без да вредите на веществото. Това е така, защото неговият престой не само осигурява максимален синтез на алицин, но го прави по-стабилен и по-устойчив на термична обработка.
- Термична обработка на чесън за:
5-15 минути - Минимална загуба на хранителни вещества.
15-30 минути - Умерена загуба на хранителни вещества.
над 30 минути - Значителна загуба на хранителни вещества.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КФД НУТРИШЪН СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ С АРОМАТ НА ЧЕСЪН 201 гр.
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ИТАЛИАНСКИ БИЛКИ 250 мл
КУХНЕНСКИ РОБОТ STARLYF ROTOCHEF 8 В 1
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Сос от печени домати с чесън и босилек
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Пържени чушки с чесън и магданоз
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
Коментари към Как да извлечем максимална полза от консумацията на чесън?