Как да разберем пресни ли са яйцата
Вероятно на всяка домакиня се е случвало да не си спомня кога са купувани яйцата в хладилника. В такива моменти съвсем логично се питаме дали те все още са годни за консумация или е по-добре да ги изхвърлим. Когато не сме сигурни в отговора на този въпрос, често предпочитаме да не рискуваме здравето си и да се разделим с яйцата, за които нямаме представа дали все още могат да се ползват или не, но пък рискът тогава е да изхвърлим неразвалени яйца, което също не е желателно. За да не изпадаме в подобни ситуации, в които всяко решение би могло да бъде грешно, е добре да знаем как да разпознаваме пресните, старите и развалените яйца. Можем да проверим това по няколко начина – с помощта на чаша с вода, по текстурата на жълтъка и белтъка, по миризмата или чрез най-обикновено разклащане на яйцето. Ето как се правят тези тестове...
Как да разберем пресни ли са яйцата?
Проверете дали яйцето е развалено, като го потопите във вода
- Напълнете стъклена чаша с вода и потопете яйцето в нея. Ако то потъне на дъното, значи е прясно. Ако остане по средата, вероятно не е толкова прясно, но все още може да се консумира сварено или изпържено. Ако обаче яйцето изплува на повърхността, най-добре го изхвърлете.
- С времето под черупката се натрупва все повече въздух. Колкото по-старо е яйцето, толкова повече въздух има в него. То става и по-леко от прясното, а всичко това го кара да изплува на повърхността на водата, в която е потопено.
Разберете дали яйцата са годни за консумация с разклащане
- Вземете яйцето и го разклатете близо до ухото си. Ако е прясно, няма да чуете никакъв звук и няма да усетите никакво движение. Но ако не е, може да усетите „плискане на вода“. С времето жълтъкът започва да изсъхва и да се свива, а мехурчето с въздух расте. Това създава предпоставка за повече шум и движение при разклащането. Свежите яйца би трябвало да са доста „тихи“.
Проверете миризмата на яйцата, за да разберете дали са пресни
- Помиришете черупката на яйцето. Ако усетите лек мирис на сяра, това означава, че то е започнало да се разваля. Ако не доловите неприятен мирис през черупката, но все още имате съмнения за годността, счупете яйцето в чиния и отново го помиришете.
Какво показват жълтъкът и белтъкът на яйцето
Счупете суровото яйце в чиния и обърнете внимание на текстурата му. Колкото по-плътен е белтъкът, толкова по-прясно е яйцето. Прясното яйце е стегнато и релефно. Ако белтъкът е воднист и се разтича по чинията, а жълтъкът – набръчкан, разпада се лесно или по-сплескан, яйцето не е толкова прясно. Но ако това не е съпроводено с неприятен мирис, яйцето може да се консумира варено или пържено, но не и да се използва сурово, за приготвяне на домашна майонеза например.
Винаги се отнасяйте внимателно към яйцата. Ако ще използвате повече от едно, счупете всяко в отделен съд, за да се уверите в годността му за консумация, и тогава го добавете към останалите продукти.
onejive.com; stylecraze.com; healthline.com; wikihow.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
ЯМАМОТО НУТРИШЪН АБАУТ БРЕКФАСТ 600 г
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 500 гр.
ЯМАМОТО НУТРИШЪН СТРОНГ МАСС 2.4 кг
Безплатна доставка за България!СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС НЕЙЛ БЮТИ капсули * 90
АМИКС ЯЙЧЕНИ АМИНОКИСЕЛИНИ 6000 таблетки * 120
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Гълъбово яйце
- Патешко яйце
Коментари към Как да разберем пресни ли са яйцата