Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как да размножим сукулент

Как да размножим сукулент

Как да размножим сукулент - изображение

Сукулентите са красиви малки растения, които са стилно допълнение към интериорния дизайн и добра идея за подарък. Според езика на цветята те символизират безкрайната любов, издържаща през времето. Ако у дома вече имате сукулент, лесно може да го размножите с помощта на листо или малко клонче.

Ето 4 стъпки, които е необходимо да спазим, за да се сдобием успешно с още няколко свежи сукулентни растения.

1. Отчупете листо

Изберете някое от по-долните листенца и го откършете до основа. Нищо от него не трябва да остава. Няма проблем да го използвате, ако случайно с него откъснете и мъничко от стъблото. Важното е да не го отделите по-високо от самата му основа.

Сукулент

2. Оставете да зарасне

След като вече имате листо, е необходимо да го оставите да преседи за известно време, преди да го посадите. В зависимост колко висока е температурата, то може да остане извън почвата от 1 до 3 дни. Ако е по-горещо, е нужно по-малко време.

Целта е основата да зарасне, за да не абсорбира твърде много вода и да го удави. Не се притеснявайте, ако листенцето малко се съсухри. Щом забележите, че това се случва, значи е време да го преместите.

Листа в саксия

3. Поставете в саксия
Сукулентите не трябва да се поливат всеки ден, но при размножаването от листо е нужна всекидневна хидратация. Поставете листенцето върху почвата, но в началото не го забучвайте в нея. По-добре го сложете така, че отвореният му край да не докосва пръстта. За да го поливате, го пръскайте отгоре с вода. От друга страна, ако пресаждате цяло клонче, ще е необходимо да го сложите директно в пръстта.

4. Наблюдавайте за резултати

Поливайте често и по малко със спрей бутилка. Времето за пускане на коренчета зависи от различни фактори като топлина и влажност, но обикновено се очаква резултатите да се появят след 2-3 седмици. Щом забележите появата на корен, е необходимо да го покриете с почва, защото иначе ще изсъхне. Сукулентът започва да добива цялостен облик за период, вариращ от няколко месеца до година в зависимост от условията на отглеждане.

Пускане на корен и листа

Редактор: Гергана Стоева
Източници: succulentsandsunshine.com
Снимки: succulentsandsunshine.com / mickysminis.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаРецептиАнкетиБотаника