Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Как да разпознаете инсулиновата резистентност

Как да разпознаете инсулиновата резистентност

Как да разпознаете инсулиновата резистентност - изображение
  • Какво е инсулинова резистентност?

Това е преддиабетно състояние, при което глюкозата не се усвоява добре от организма. Ролята на инсулина в тялото е да помага на клетките да поемат глюкозата от кръвта и да я използват за енергия. Когато клетките станат резистентни към инсулина, кръвната захар се повишава, а панкреасът отделя завишени количества от хормона. Хората с инсулинова резистентност имат високи нива на глюкоза и инсулин, което ги поставя в пряк риск от развиването на диабет от втори тип.

  • От какво се причинява?

Обикновено е трудно е да се определи конкретната причина за състоянието, но има няколко основни фактора, които могат значително да допринесат за появата му. Те включват наднормено тегло, високовъглехидратно хранене, обездвижен начин на живот, хроничен стрес, поликистозни яйчници и случаи на диабет в рода.

Инсулинова резистентност

  • Какви са симптомите?

Много хора могат да живеят с инсулинова резистентност без да знаят, защото симптомите често не са толкова отчетливи и могат да бъдат пренебрегнати. Ето кои са някои от тях:

1. Наднормено тегло и трупане на мазнини в зоната на корема
2. Повишен апетит и глад дори скоро след хранене
3. Умора и летаргичност
4. Високо кръвно и висок холестерол
5. Висока кръвна захар на гладно
5. Наличие на метаболитен синдром

  • Как се диагностицира?

Един от най-разпространените тестове за инсулинова резистентност е обременяването с глюкоза, което се извършва за период от 2 часа. При изследването е нужно да се проследят не само нивата на кръвната захар, но и паралелните стойности на инсулина. Преди и след приемането на глюкозен разтвор се вземат няколко кръвни проби, показващи вариацията на двете стойности при усвояването на глюкозата от организма.

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: diabetes.co.uk / endocrineweb.com
Снимки: express.co.uk / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиИзследванияНовиниИнтервютаХранене при...ИсторияФизиологияСнимкиВидеоЛюбопитноЛайфстайлБотаникаДиетиСпортКлинични пътекиСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеПатологияХрани и ястияАнкетиТестовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиПсихологияЗдравни проблемиПроизводители