Начало Съвети Околна среда и бит За дома Как да се грижим за сукулентите

Как да се грижим за сукулентите

Как да се грижим за сукулентите - изображение

Сукулентите добиха популярност като красиво декоративно растение, което подхожда както на семпъл изчистен дизайн, така и на оригинални разчупени композиции. Тяхното име произлиза от латинската дума sucus, която означава „сок”. Това е свързано с факта, че виреят в сухи райони, където оцеляват благодарение на способността си да задържат вода в месестата част на листата си.

Въпреки че те не са капризни растения, има няколко основни принципа, които е добре да спазваме, за да отглеждаме здрави и щастливи сукуленти.

1. Разновидности

Има различни сортове, като е добре да изберете сукулент със зелени листа, ако ще го отглеждате при умерена слънчева светлина. Видовете с ярки цветове като червено, лилаво и оранжево изискват доста повече слънце.
Зелени сукуленти2. Саксия

Стъклените съдове не са подходящи за отглеждането на сукуленти, защото не позволяват отичане на водата и предизвикват събиране на влага в почвата. Тези растения имат нужда от пропусклива и добре аерирана пръст, която лесно пропуска водата.

3. Почва

Сукулентите растат в сухи райони, където земята изсъхва скоро след валеж. Те се нуждаят от лека почва, която бързо пропуска водата. Избягвайте обикновената градинска пръст, която е тежка и гъста. Смесете я с камъчета и по-едри частици като борова кора, които позволяват създаването на повече кухини и проникването на въздух и течности.

Сукуленти

4. Светлина

Сукулентните растения виреят в топли райони с обилно количество слънчева светлина. Не е необходимо да бъдат изложени в най-слънчевата стая, но имат нужда от достъп до естествена слънчева светлина. Перваза на прозорците е подходящо място за сукулента. Ако забележите, че листата му започват да губят от цвета си и да се издължават, вероятно се нуждае от повече светлина.

5. Вода

Сукулентите не са пригодени да виреят във влажна почва, но все се нуждаят от повече вода отколкото кактусите. Добре е да се поливат на няколко дни преди почвата им да е станала напълно суха. При пресаждане първо налейте вода обилно, докато достигне чинийката на саксията, а после поливайте регулярно. Ако почвата изсъхне прекалено много, може да накиснете цялата саксия в друг съд с вода, за да се хидратира отново.

Саксии със сукулент

Редактор: Гергана Стоева
Източници: naturallivingideas.com / architecturaldigest.com
Снимки: smakparlour.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиРецептиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеНовиниБотаникаИсторияЕ-тата в хранитеЛечения