Начало Съвети Здраво тяло За жената Как да се предпазим от рак на маточната шийка?

Как да се предпазим от рак на маточната шийка?

Как да се предпазим от рак на маточната шийка? - изображение

Всяка жена е изложена на риск от заразяване с рак на маточната шийка. Единствено благодарение на редовните профилактични прегледи, заболяването може да се открие навреме и да се лекува. В тази статия ще ви представим няколко ценни съвета за предпазване от тази болест.

 • Имайте предвид, че ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папилома вирус (VPH).
 • Направете си изследване. Има 2 вида изследвания, които помагат за откриването и предотвратяването на рака на маточната шийка. Те са следните:

 - PAP тест (цитонамазка) - Този тест изследва клетъчните изменения на маточната шийка, които могат да се преобразуват в рак, ако не се лекуват. Изследването може да открие болестта рано, когато лечението е най-ефективно. Тестът PAP е един от най-ефикасните и надеждни в света.

 - VPH тест - Този тест открива вируса, който е най-честият причинител на изменението в клетките.

 • Започнете да си правите тестове след 21-годишна възраст или в първите години от започването на половия живот. Продължавайте да си правите PAP изследвания, дори ако си мислите, че ви е прекалено късно за дете или пък, че сте прекъснали половия си живот.
 •  Редовно посещавайте гинекологичния кабинет за прегледи.

 • Консултирайте се с вашия лекар за възможността да се ваксинирате срещу VPH. Ваксината може да предотврати разпространението на 4 вида инфекции, причинени от човешкия папилома вирус, включително и тези, които са отговорни за развитието на рака на маточната шийка. Вашият лекар ще ви разясни повече за ваксината и ще ви обясни дали тя е подходяща за вас.
 • Спрете тютюнопушенето.

Пушенето увеличава риска от рак.

 •  Използвайте презерватив по време на полов акт.
 • Ограничете броя на сексуалните си партньори.

Доказано е, че поддържането на една моногамна и дългосрочна връзка намалява риска от заразяване с VPH.

  Още по темата:

  5.0, 1 глас

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

  КатегорияИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияЛеченияПатологияСпециалистиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаАнкетиФизиологияНормативни актовеКлинични пътеки