Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз
Топлият ориз на пара е вкусен, но за съжаление осигурява и перфектни условия за култивиране на потенциален бактериален растеж. Bacillus cereus, наред с други бактерии, са често срещани в суровия ориз и самото варене не е достатъчно, за да ги убие, тъй като те произвеждат спори, които могат да издържат на висока температура.
Оризът, оставен на стайна температура след приготвяне, е перфектен домакин за различни бактерии, тъй като условията са подходящи за размножаване и отделяне на вредни токсини, понякога водещи до хранително отравяне с B. Cereus, известно още като синдром на пържения ориз. Какво обаче представлява синдромът и как можете да го избегнете?
Колко е опасен и какви са симптомите на синдрома на пържения ориз?
Хранителното отравяне с B. cereus в някои случаи се оказва фатално и макар да е известно като синдром на пържения ориз, то може да бъде резултат и от консумацията на други храни като тестени изделия.
Синдромът на пържения ориз често се проявява с повръщане и диария, предизвикани от токсините, които B. Cereus произвеждат, докато растат. В повечето случаи заболяването се самоограничава и симптомите утихват в рамките на ден или два, но при някои хора може да прогресира и дори да бъде фатално.
Антибиотиците не са ефективни, тъй като заболяването е причинено от токсина, а не от бактериите, така че лечението се съсредоточава предимно върху попълване на запасите от течности, докато отшумят най-лошите от стомашно-чревните симптоми. Ето защо превенцията е най-добрата защита.
>>> Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
Как да избегнете синдрома на пържения ориз?
Като всяко друго хранително отравяне, синдромът на пържения ориз може да бъде избегнат, ако следвате стриктно определени стъпки и препоръки по време на готвене.
Приготвяне и съхранение на ориз
Миенето на ръцете винаги е добро начало при приготвянето на храна, за да се отстранят наличните бактерии. Измиването на ориза обаче може да промени текстурата му и да премахне насекомите или тежките метали, но не и да отстрани B. Cereus. Причина за това е, че бактериите буквално се намират в зърната, поради което водата не може да ги отмие.
Правилното приготвяне изисква поддържане на висока температура (завиране на ориза), за да се избегне опасността от създаване на условия за размножаване на бактерии. След това сготвеният ориз трябва да се сервира веднага или да се охлади бързо и да се прибере в хладилник или фризер. Избягвайте да оставяте сварен ориз да престои повече от час на стайна температура.
Претопляне на ориз
Свареният ориз може да се претопля чрез печене, пържене или приготвяне на пара, но това би било безопасно за здравето само ако е бил охладен и съхраняван правилно. Дори и да се придържате към всичко споменато досега, не бива претопленият ориз да остава за дълго на стайна температура. Това е така, защото затоплянето, охлаждането и повторното затопляне предоставя чудесна възможност на вредни бактерии като B. Cereus да се размножат, увеличавайки шансовете за развитие на синдром на пържения ориз.
Важно също е да се отбележи, че синдромът не е специфичен за пържения ориз, може да се прояви вследствие на консумация всякакъв вид ориз и друга храна, която е затопляна повторно.
How Do You Reheat Rice? Carefully, Unless You Want Fried Rice Syndrome: https://www.iflscience.com/how-do-you-reheat-rice-carefully-unless-you-want-fried-rice-syndrome-69100
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АКТИВЕН ВЪГЛЕН С ПРОПОЛИС таблетки 250 мг * 10
СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120 SW1355
ПРОМОХАЯ ЛАБС КОЕНЗИМ Q10 60 мг + ЧЕРВЕН ОРИЗ 600 мг капсули * 60
ПРОМОГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И КАРТОФИ С ОРИЗ И МЛЯКО 190 г
ХАРУХАРУ УОНДЪР МАСЛО ЗА ЛИЦЕ ОТ ЧЕРЕН ОРИЗ 30 мл
ДЖОРДЖ ПОЧИСТВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ 24/7 SILVER 50 мл
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Оризови спагети
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Хранене и лечение при отравяне с храна
- Отравяния с лечебни растения - отровни билки
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Втора част
Коментари към Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз