Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз

Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз

от 02 юни 2023г., обновено на 07 юни 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Топлият ориз на пара е вкусен, но за съжаление осигурява и перфектни условия за култивиране на потенциален бактериален растеж. Bacillus cereus, наред с други бактерии, са често срещани в суровия ориз и самото варене не е достатъчно, за да ги убие, тъй като те произвеждат спори, които могат да издържат на висока температура.

Оризът, оставен на стайна температура след приготвяне, е перфектен домакин за различни бактерии, тъй като условията са подходящи за размножаване и отделяне на вредни токсини, понякога водещи до хранително отравяне с B. Cereus, известно още като синдром на пържения ориз. Какво обаче представлява синдромът и как можете да го избегнете?

Колко е опасен и какви са симптомите на синдрома на пържения ориз?

Хранителното отравяне с B. cereus в някои случаи се оказва фатално и макар да е известно като синдром на пържения ориз, то може да бъде резултат и от консумацията на други храни като тестени изделия.

Синдромът на пържения ориз често се проявява с повръщане и диария, предизвикани от токсините, които B. Cereus произвеждат, докато растат. В повечето случаи заболяването се самоограничава и симптомите утихват в рамките на ден или два, но при някои хора може да прогресира и дори да бъде фатално.

Антибиотиците не са ефективни, тъй като заболяването е причинено от токсина, а не от бактериите, така че лечението се съсредоточава предимно върху попълване на запасите от течности, докато отшумят най-лошите от стомашно-чревните симптоми. Ето защо превенцията е най-добрата защита.

>>> Хранително отравяне - как да си помогнем у дома

Как да избегнете синдрома на пържения ориз?

Като всяко друго хранително отравяне, синдромът на пържения ориз може да бъде избегнат, ако следвате стриктно определени стъпки и препоръки по време на готвене.

Приготвяне и съхранение на ориз

Ориз

Миенето на ръцете винаги е добро начало при приготвянето на храна, за да се отстранят наличните бактерии. Измиването на ориза обаче може да промени текстурата му и да премахне насекомите или тежките метали, но не и да отстрани B. Cereus. Причина за това е, че бактериите буквално се намират в зърната, поради което водата не може да ги отмие.

Правилното приготвяне изисква поддържане на висока температура (завиране на ориза), за да се избегне опасността от създаване на условия за размножаване на бактерии. След това сготвеният ориз трябва да се сервира веднага или да се охлади бързо и да се прибере в хладилник или фризер. Избягвайте да оставяте сварен ориз да престои повече от час на стайна температура.

Претопляне на ориз

Свареният ориз може да се претопля чрез печене, пържене или приготвяне на пара, но това би било безопасно за здравето само ако е бил охладен и съхраняван правилно. Дори и да се придържате към всичко споменато досега, не бива претопленият ориз да остава за дълго на стайна температура. Това е така, защото затоплянето, охлаждането и повторното затопляне предоставя чудесна възможност на вредни бактерии като B. Cereus да се размножат, увеличавайки шансовете за развитие на синдром на пържения ориз.

Важно също е да се отбележи, че синдромът не е специфичен за пържения ориз, може да се прояви вследствие на консумация всякакъв вид ориз и друга храна, която е затопляна повторно.

Източник:

How Do You Reheat Rice? Carefully, Unless You Want Fried Rice Syndrome: https://www.iflscience.com/how-do-you-reheat-rice-carefully-unless-you-want-fried-rice-syndrome-69100

Още по темата:
  • Четете внимателно етикета на препаратите, за да предотвратите отравяне Четете внимателно етикета на препаратите, за да предотвратите отравяне
  • Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
  • Направете си оризова маска за сияйна кожа Направете си оризова маска за сияйна кожа
  • Почистете мелачката за кафе и подправки с ориз Почистете мелачката за кафе и подправки с ориз
4.8/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АКТИВЕН ВЪГЛЕН С ПРОПОЛИС таблетки 250 мг * 10
2.60лв.

АКТИВЕН ВЪГЛЕН С ПРОПОЛИС таблетки 250 мг * 10

СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120
31.40лв.

СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120

ГРИЙН ФАРМАСИ КОПРИНЕН СЕРУМ ЗА СУХИ КРАИЩА 30 мл
14.40лв.

ГРИЙН ФАРМАСИ КОПРИНЕН СЕРУМ ЗА СУХИ КРАИЩА 30 мл

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
2.60лв.

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г

ОРИЗОВО БРАШНО 500 г БОДПИЕ
3.20лв.

ОРИЗОВО БРАШНО 500 г БОДПИЕ

СПОНСЕР ВЕГАН ПРОТЕИН 480 г
84.70лв.

СПОНСЕР ВЕГАН ПРОТЕИН 480 г

Коментари към Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 11:31
    Коментирайте "Как да се предпазите от синдрома на пържения ориз"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
  • Ориз с лук и масло
  • Оризът ще е по-малко калоричен, ако се изстудява след готвене
  • Пълнени постни чушки
  • Лечение при остро отравяне
  • Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
  • Огретен от тиквички с ориз
  • Ориз с лук и моркови на фурна
  • Хранене и лечение при отравяне с храна
  • Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Отравяне с Азотна киселина

преди 1483 дни, 21 часа и 39 мин.

Хранително отравяне - мнения и въпроси

преди 2366 дни, 1 час и 27 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 5 дни, 19 часа и 42 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 12 часа и 23 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 дни, 19 часа и 14 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 20 дни, 2 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

от 25 юли 2024г. Прочети повече
Спешна терапия при отравяне на кучето Спешна терапия при отравяне на кучето

Спешна терапия при отравяне на кучето

от 11 юни 2024г. Прочети повече
Червен ориз Червен ориз

Червен ориз

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

Тайната на прословутия ориз по китайски - автентично видео

от 21 апр 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТЕЧЕН НАТУРАЛЕН ТОР ГУАНО 300 мл

ЛИВСАНЕ ПРЕМИУМ СЕНЗИТИВ ПЛАСТИРИ 2 размера * 20

ШИПКА С КАРАМФИЛ 150 г БИОНИА

ЛАМИЗИЛ спрей за кожа, разтвор 15 мл

БЛЕНД-А-ДЕНТ ЛЕПИЛО ПРОТЕЗИ ПЛЮС С/У ОСТАТЪЧНА ХРАНА 40гр.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФИБРОЗИМ стомашно - устойчиви капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 11:29:57

МАКМИРОР вагинални глобули * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 11:28:39

МАКМИРОР вагинални глобули * 12

Коментар на: Камелия от 03 юли 2025г. в 10:38:34

УРОФИТ таблетки * 120 ТОШКОВ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 03 юли 2025г. в 10:32:41

УРОФИТ таблетки * 120 ТОШКОВ

Коментар на: Дида от 03 юли 2025г. в 06:55:06
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival