Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Как да тестваме нивото на pH в почвата с помощта на сода и натурален оцет?

Как да тестваме нивото на pH в почвата с помощта на сода и натурален оцет?

Как да тестваме нивото на pH в почвата с помощта на сода и натурален оцет? - изображение

Нивото на pH в почвата може да определи дали тя е киселинна или алкална. За щастие съществуват малки хитринки, които да ни помогнат да намерим отговор на този въпрос. Ето как да тествате нивото на pH в почвата с помощта на сода за хляб и натурален ябълков оцет.

Вземете един съд и го напълнете с почва от различни краища на градината. Пригответе 3 празни чаени чаши и започнете теста.

  • Напълнете първата чаша до средата с натурален ябълков оцет. Към него добавете 2 супени лъжици от приготвената пръст и разбъркайте добре. Ако забележите образуване на малки балончета в чашата, то тогава вашата почва е алкална със съответно ниво на pH 7-8.
  • В случай, че първият опит е неуспешен, може да преминете към следващия. Вземете втората чаша и в нея изсипете 2 супени лъжици пръст. Добавете малко дестилирана вода и разбъркайте до получаване на кална смес. Към нея изсипете 1/2 чаена чаша сода за хляб и отново разбъркайте. Ако забележите образуването на многобройни балончета в чашата, то тогава вашата почва е киселинна с ниво на pH около 5-6.
  • Ако и вторият опит е неуспешен, може да се считайте за късметлия, тъй като притежавате неутрална почва.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиФизиологияДиетиЛюбопитноЛеченияИсторияПрезентацииБотаникаЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниСпортТестовеАнкетиИзследвания