Начало Съвети Здрав дух Общуване Как по-ефективно и лесно да учим нов език без помощта на мобилни приложения

Как по-ефективно и лесно да учим нов език без помощта на мобилни приложения

Как по-ефективно и лесно да учим нов език без помощта на мобилни приложения - изображение

Всеки от нас се е изкушавал поне веднъж от различни реклами и призиви как бързо и най-вече безплатно да усвои чужд език или да опресни стари знания за него. Има създадени и многобройни мобилни приложения с тази цел, които привличат внимание със своята „простота“ и улеснена методика. Но дали наистина са ефективни? Дали реално са напълно безплатни? Дали съвременните масови технологии могат да заменят традиционните начини на провеждане на учебни занятия?

Малко „ловци на сделки“ могат да устоят на примамката на думата "безплатно". Но дори когато не плащате с пари, все пак може да плащате по други начини – като получавате недотам надеждни качество и обслужване, да продавате личните си данни или да бъдете бомбардирани с реклами, които заразяват много "безплатни" приложения и атакуват мобилните ви устройства. Както блогърът Андрю Люис се изказва: "Ако не плащате за него, не сте клиентът, вие сте продуктът, който се продава."

Общуване

Друг неизменен аспект, който не би могъл да се пренебрегне, е личната комуникация, която е предпоставка за поява на различни казуси относно изразяване, съобразено с дадена ситуация; разговорни фрази и думи; общоприето произношение и др. Теоретично погледнато, език може да научите и самостоятелно, но е добре да има кой да поправя допускани грешки и да показва начини за улеснение.

Всеки човек има различни начини за запаметяване и преработване на информация, и докато за граматиката нямате избор, правилата за нея са ясно написани (понякога), то в лексикалната проява на всеки език има възможност за импровизации. Колкото по-голям набор от думи и фрази натрупате, толкова по-голям брой ситуации можете да разиграете в живота и да се справите с езика, дори и граматиката да не е най-силната ви страна (като това в никакъв случай не я омаловажава). Няма универсална формула за учене на чужд език, но за сметка на това има някои изпитано ефикасни начина, които не изключват мобилни технологии и приложения, но и не потвърждават тяхната самодостатъчност.

• Снабдете се с тетрадка-речник

Направете си такава тетрадка, в която да записвате новата лексика и редовно я преглеждайте. Постарайте се да ви е подръка в различни ситуации, защото никога не знаете кога би могла да ви се окаже полезна, а в свободното си време е добре да упражнявате усвояването на записаните в нея думи и изрази.

• Отдавайте внимание на етимологията на новите думи

Вижте корена на думата, представките, надставките и се опитвайте да отгатнете значението й преди да го прочетете. Задълбочаването на познанията за произхода на новата лексика ще ви помогне да запаметите думите по-лесно и по-трайно.

• Не учете случайни думи

Установено е, че запомняме значително по-лесно неща, които са свързани с нас. Ще ви бъде от голяма полза, ако новите думи, които учите, са употребени в конктекст, който ви е близък и познат.

• Използвайте новите думи

За да останат в паметта ви трайно, трябва да използвате думите. Употребявайте ги ежедневно в изречения и се старайте да ги визуализирате. Може да опитате и да рисувате картинки с някои от по-трудните думи. Всичко това, освен забавно, е и несъмнено полезно и доказано стимулира процеса на запаметяване.

• Учете новите думи във фрази

Понякога е по-лесно да се научи една по-дълга фраза, отколкото по-кратка, но отделна дума. А и те ще са ви по-полезни под формата на фрази и по-лесно приложими на практика, в реална среда. Същевременно не забравяйте да използвате новите думи в различни глаголни времена.

• Използвайте игри и съвременни технологии

Играта е полезен начин да се затвърди възприемането на нови думи и изрази. Практикувайте различни и интересни за вас видове игри. Използвайте телефона си или друго мобилно устройство, за да запишете гласа си или да си направите видео, което да изпратете на приятел - това е също забавен и едновременно полезен начин за учене.

Претеглете всички „за“ и „против“ на традиционните методи на учене и на вариантите, предоставени от мобилните приложения. Вземете предвид всички съпътстващи ги фактори и преценете от кое ще имате необходимата ви полза. Но най-вече, започнете ли да учите, не се отказвайте и не се опитвайте да усвоите твърде много за твърде кратък период от време. Поставете своите ясни цели, бъдете мотивирани и се придържайте към своя първоначален план. Успех!

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: babbel.com
Снимки: help.beefree.io, thebalance.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиИсторияПсихологияЗдравни съвети