Консумирайте шипка поради 6 причини
Шипката расте през есента и украсява трънливите розови храсти през зимата. Тя може да се събира по време на поход и да помогне за поддържане на здравето през цялата година. Това растение е богато на антиоксиданти. То ускорява метаболизма, намалява стреса и изгаря излишните мазнини. Освен това е ценен източник на витамин A, B, C, E и K и съдържа голямо количество натрий, калий, магнезий, цинк, флавоноиди, омега мастни киселини и протеини.
Как да консумирате плодове от шипка?
В традиционната медицина шипката се използва за приготвяне на чай, сладко, тинктура, сироп и вино. Тя може да се измие, нареже и добави към салатите. Или да се разбие в блендер с малко зехтин и да се използва като сос. В най-добрия случай шипката трябва да се изсуши и смели на прах и да се добави към салати, напитки и кисело мляко. Ако премине през топлинна обработка, може да изгуби голяма част от своите витамини и минерали. Ето и основните ползи от нейната консумация.
1. Подсилва имунната система
Шипката е богата на витамин C и флавоноиди. Тя подсилва имунната система и предпазва от различни заболявания. Има случаи, в които грипът и настинката се преодоляват много по-бързо с помощта на чай от шипка.
2. Насърчава изгарянето на излишни мазнини
Този плод съдържа голямо количество омега мастни киселини, които ускоряват метаболизма и изгарят мазнините.
3. Подобрява зрението и подмладява кожата
Шипката е богата на бета каротини и витамини. Те подобряват здравето на очите и предпазват от макулна дегенерация. Високото съдържание на витамин E и C в нея повишава производството на колаген, предотвратява появата на бръчки и подмладява кожата.
4. Облекчава анемия
Хората, които страдат от анемия, трябва да консумират храни, богати на витамин C и желязо. Шипката съдържа голямо количество от тях, затова е много полезна за облекчаване на подобни състояния.
5. Пречиства кръвта
Препоръчително е да консумирайте чай от шипка и царевична коса, за да избегнете инфекции на бъбреците и пикочния мехур. И двете съставки пречистват съответните органи много ефективно.
6. Намалява нивата на лош холестерол
Чаят от шипка и глухарче понижава кръвното налягане и нивата на лош холестерол. Той служи като чудесно средство за намаляване на риска от появата на сърдечен или мозъчен инсулт.
Редактор: Маргарита Добрева
Източник: onejive.com
Снимка: blog.emergencyoutdoors.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАУ ФУДС ВИТАМИН C - 500 мг С ШИПКИ таблетки * 100
ЗОЯ ГОУС ПРИТИ МАСЛО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 50 мл
СЕВОА МАСЛО ОТ ШИПКА 50 мл
БИФАС УСПОКОЯВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КЪМ СУХА КОЖА 150 мл
КИДС ИМУНО БЕРИС таблетки * 30 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
БАЛЕВСКИ И КИРОВ БРАШНО ОТ ШИПКИ И АРОНИЯ 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Чай от шипка – ползи и противопоказания
- Шипково масло – състав, ползи за здравето и противопоказания
- Здравословни приложения на масло от шипки
- Пийте чай от шипка, ако страдате от чернодробно заболяване
- Шипка, Обикновена шипка, Див гюл, Див трендафил, Кучешка шипка
- Консумирайте чай от шипка против уринарна инфекция
- Как да се преборим със застоя на жлъчката при холестаза?
- Шипков чай с ябълка, мед и джинджифил
- Направете си овлажняващ домашен крем от шипково масло
- Ползи за здравето от шипката
Коментари към Консумирайте шипка поради 6 причини