Консумирайте шипка поради 6 причини
Шипката расте през есента и украсява трънливите розови храсти през зимата. Тя може да се събира по време на поход и да помогне за поддържане на здравето през цялата година. Това растение е богато на антиоксиданти. То ускорява метаболизма, намалява стреса и изгаря излишните мазнини. Освен това е ценен източник на витамин A, B, C, E и K и съдържа голямо количество натрий, калий, магнезий, цинк, флавоноиди, омега мастни киселини и протеини.
Как да консумирате плодове от шипка?
В традиционната медицина шипката се използва за приготвяне на чай, сладко, тинктура, сироп и вино. Тя може да се измие, нареже и добави към салатите. Или да се разбие в блендер с малко зехтин и да се използва като сос. В най-добрия случай шипката трябва да се изсуши и смели на прах и да се добави към салати, напитки и кисело мляко. Ако премине през топлинна обработка, може да изгуби голяма част от своите витамини и минерали. Ето и основните ползи от нейната консумация.
1. Подсилва имунната система
Шипката е богата на витамин C и флавоноиди. Тя подсилва имунната система и предпазва от различни заболявания. Има случаи, в които грипът и настинката се преодоляват много по-бързо с помощта на чай от шипка.
2. Насърчава изгарянето на излишни мазнини
Този плод съдържа голямо количество омега мастни киселини, които ускоряват метаболизма и изгарят мазнините.
3. Подобрява зрението и подмладява кожата
Шипката е богата на бета каротини и витамини. Те подобряват здравето на очите и предпазват от макулна дегенерация. Високото съдържание на витамин E и C в нея повишава производството на колаген, предотвратява появата на бръчки и подмладява кожата.
4. Облекчава анемия
Хората, които страдат от анемия, трябва да консумират храни, богати на витамин C и желязо. Шипката съдържа голямо количество от тях, затова е много полезна за облекчаване на подобни състояния.
5. Пречиства кръвта
Препоръчително е да консумирайте чай от шипка и царевична коса, за да избегнете инфекции на бъбреците и пикочния мехур. И двете съставки пречистват съответните органи много ефективно.
6. Намалява нивата на лош холестерол
Чаят от шипка и глухарче понижава кръвното налягане и нивата на лош холестерол. Той служи като чудесно средство за намаляване на риска от появата на сърдечен или мозъчен инсулт.
Редактор: Маргарита Добрева
Източник: onejive.com
Снимка: blog.emergencyoutdoors.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ШИПКА * 20
СОЛГАР ВИТАМИН C + ШИПКИ таблетки 1500 мг * 90
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ХОМОЦИС БЛОК капсули * 90
РУМИ ИЛИЕВА БИО МАСЛО ЗАЩИТА ОТ СТРИИ 100 мл
ДЖОН ФРИЕДА FRIZZ - EASE ПОДХРАНВАЩО И ОФОРМЯЩО КРЕМ - ОЛИО ЗА КЪДРИЦИ 100 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЯБЪЛКИ И ШИПКИ 190 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Чай от шипка – ползи и противопоказания
- Здравословни приложения на масло от шипки
- Шипково масло – състав, ползи за здравето и противопоказания
- Шипка, Обикновена шипка, Див гюл, Див трендафил, Кучешка шипка
- Пийте чай от шипка, ако страдате от чернодробно заболяване
- Срещу грип, пневмония и кашлица пийте силен чай от шипка или офика
- За нормално кръвно и силен имунитет пийте чай от борови иглички, шипка и лучени люспи
- Сок от шипка – лек срещу възпаление на бъбреците
- Шипков чай с мащерка и мед
- Шипките като средство за отслабване
Коментари към Консумирайте шипка поради 6 причини