Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно „Кралицата на билките” тулси за стрес, детокс и диабет

„Кралицата на билките” тулси за стрес, детокс и диабет

„Кралицата на билките” тулси за стрес, детокс и диабет - изображение

Билката тулси е известна още като свещен босилек, но има много различни свойства от добре познатата подправка за песто. Всъщност нейната родина е Индия, където е позната като „кралица на билките” и се използва като лечебно растение в Аюрведата.

Тулси носи много здравословни ползи за организма, като има антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Може да се приема под формата на чай и хранителна добавка. Ето защо билката тулси е толкова полезна за организма:

1. Адаптогенна билка
Свещеният босилек спада към адаптогенните билки, което означава, че помага да се справите с периоди на психическо и физическо натоварване. Тя се препоръчва при симптоми на стрес, тревожност и умора. Тулси съдържа съединението евгенол, което съдейства за справяне с повишения кортизол (хормона на стреса). Екстрактът има положително влияние върху метаболизма, щитовидната жлеза и когнитивните процеси.
Чай от тулси2. Контрол на кръвната захар и холестерола
Тулси може да се използва при състояния като инсулинова резистентност и диабет тип 2. Изследвания показват, че редовната му консумация води до подобряване на нива на кръвната глюкоза. Освен това билката помага при повишени нива на триглицеридите, като опити показват, че се отразява положително върху нивата на добрия и лошия холестерол.

Листа от тулси

3. Детокс
Растението съдържа фенолни съединения с антиоксидантни свойства. Така свещеният босилек защитава тялото от действието на токсини и свободни радикали. Също така билката има благотворно въздействие върху стомаха и помага за понижаване на киселините.

4. При проблеми с дихателните пътища
Листата на тулси съдържат полезни съединенията кафен, евгенол и кинеол, които съдействат за облекчаване на затрудненото дишане. В Аюрведата билката се препоръчва за състояния като астма и респираторни проблеми.

Тулси билка

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / mindbodygreen.com / draxe.com
Снимки: organicfacts.net / lifealth.com / lifeseasons.com / healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаника