Начало Съвети Околна среда и бит За дома Направете си безвреден и ефективен капан за мухи и комари от пластмасова бутилка

Направете си безвреден и ефективен капан за мухи и комари от пластмасова бутилка

Направете си безвреден и ефективен капан за мухи и комари от пластмасова бутилка - изображение

Обикновените лепящи капани за мухи и комари не са добро решение за дома, тъй като от тях все пак могат да паднат насекоми при по-силно разклащане или смачкване. Самите капани имат силно отблъскващ вид и освен това, по тях могат да залепнат не само комари и мухи, но и любопитни детски пръстчета. От друга страна убиването на насекомите с палка е крайно непрепоръчително заради опасността от зараза при разкъсването им при удара.

Затова вижте как сами може да си направите безвреден капан за вредителите, който може да поставите както в дома си, така и да вземете с вас на къмпинг.

За целта се нуждаете от:

  • пластмасова бутилка
  • 1 чаена чаша вода
  • 1/2 чаена чаша кафява захар
  • 1 пакетче суха мая за хляб (7-12 грама)

  • Сложете водата да заври и разтворете захарта в нея, така че да получите захарен сироп, който да изсипете в бутилката. Изрежете гърлото на шишето, така че след като го обърнете на обратно, да не достига нивото на сиропа в него. Добавете маята и разбъркайте. По желание може да покриете страничната повърхност на капана с подходящ картон или хартия, така че да го декорирате в стила на помещението.

  • От сладкия разтвор започва да се отделя недоловима за нас миризма на захар и въглероден диоксид, които обаче привличат силно хапещите насекоми. Така те се улавят в капана и след време можем да ги изхвърлим, без дори да се докосваме до тях.

Още по темата:

3.9, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЛайфстайлРецептиПсихологияИсторияВидеоСнимкиБотаникаЗдравни проблеми