Начало Съвети Здраво тяло За жената Направете си екологичен препарат за почистване от сапунени ядки

Направете си екологичен препарат за почистване от сапунени ядки

Направете си екологичен препарат за почистване от сапунени ядки - изображение

Чували ли сте някога за сапунените ядки? Те не са добре познати в нашите ширини, но напоследък придобиват широка популярност в цял свят. Тези натурални продукти произлизат от сапунените дървета, които се отглеждат в Индия и Непал. Те са ценни източници на сапунин (вещество с миещи свойства) и на практика се използват за производството на сапун.

Сапунените ядки представляват естествена алтернатива на изкуствените химически препарати. Те намират редица приложения в домакинството - миене на съдове, пране на дрехи, почистване на прозорци и други. Освен това са подходящи за хора, които страдат от алергии или имат чувствителна кожа. Ето как може да ги използвате за приготвяне на сапунена течност, с която да почистите дома бързо и лесно.

  • Метод 1: Извличане на екстракт от сапунени ядки чрез накисване

Поставете 15 сапунени ядки в дълбока купа. Добавете 1 1/2 литър вода. Оставете течността на стайна температура за една нощ и прецедете на сутринта. Изсипете в пластмасова бутилка и използвайте в рамките на седмица. Не изхвърляйте сапунените ядки. Те могат да се използват за приготвяне на нова партида сапунена течност. Просто подсушете и съхранявайте на сухо място до следващата употреба.

  • Метод 2: Извличане на екстракт от сапунени ядки чрез варене

Изсипете 1 1/2 литър вода в тенджера. Добавете 15 сапунени ядки. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 30 минути. Разбърквайте от време на време с помощта на дървена лъжица. Премахнете и охладете. Прецедете и изсипете в съд с херметическо затваряне. Използвайте в рамките на седмица.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: thediysecrets.com
Снимка: thediysecrets.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлИсторияПроизводители