Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Направете тези 3 лесни теста, преди да пристъпите към интензивни физически упражнения

Направете тези 3 лесни теста, преди да пристъпите към интензивни физически упражнения

Направете тези 3 лесни теста, преди да пристъпите към интензивни физически упражнения - изображение

Интензивните физически упражнения не се препоръчват за възрастни хора и такива, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Преди да пристъпите към извършването на дадена активна дейност, трябва да преминете през няколко лесни теста.

  • Измерете пулса си.
  • Направете 20 клека.
  • Отново измерете пулса си.

Ако броят на ударите се е увеличил с 25%, това означава, че сте напълно добре. Ако разликата е 25-50%, тогава сърдечносъдовата система е слаба. Ако броят на ударите се е увеличил с повече от 50%, трябва да се обърнете към лекар. Може да сте в начален стадий от развитие на дадено състояние.

  • Отидете до четвъртия етаж. Не бягайте, просто се качете по стълбите. Вървете спокойно, но не и бавно.
  • Измерете пулса си.

Ако той е 120 удара в минута, тогава всичко е наред. Ако надхвърля това количество или усетите, че започвате да се задъхвате или да изпитвате болка в гърдите, незабавно посетете лекар.

Дори когато се подлагате на интензивна физическа активност, вашият сърдечен ритъм не трябва да надвишава границата. Ограничението е различно за всяка възрастова група. За да го изчислите, извадете възрастта си от 220. Например, 220-40=160, което означава, че сърдечната честота не трябва да надвишава 180 удара в минута.

Пациентите в напреднала възраст и тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, трябва да умножат техния брой по 0.5 и 0.6. Например:

220-60=160
160x0.5=80
160x0.6=96

Следователно, сърдечната честота по време на физически упражнения трябва да бъде от 80 до 96 удара в минута.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияБотаника