Направете чай от рози за добро храносмилане и имунитет
Чаят от рози е ароматна напитка, която произлиза от Близкия Изток и е позната като натурален тоник в аюрведата и китайската медицина. Листенцата на тези красиви цветя са заредени с щедро количество витамин С и антиоксиданти, които стимулират имунната система, помагат при настинка и съдействат за облекчаване на предменструалния синдром. Активните им съставки подобряват храносмилането, а техните антибактериални и диуретични свойства ги правят добро помощно средство при инфекции на пикочните пътища.
Чаят от розов цвят се приготвя лесно, а една чаша ви предлага полезна комбинация от полифеноли като гераниол, мирцен, нерол и кверцетин. В съчетание с витамините А и С те защитават тялото от действието на свободните радикали и помагат да поддържаме добрия вид на кожата. Представяме ви 3 здравословни ползи от консумацията на чай от рози.
Подсилва имунитета
Ароматната напитка съдържа високо количество витамин С, който е добре познат стимулант за имунната система. Той насърчава производството на бели кръвни телца и работи за неутрализиране на ефектите от оксидативния стрес. Освен това чаят от рози ни осигурява здравословен микс от антиоксидантни съединения, които подобряват защитата от свободните радикали, възпалителните процеси и някои сериозни заболявания. Напитката е подходяща при настинка и възпалено гърло, като за допълнителен ефект може да добавите мед.
Облекчава МПС и тревожност
Предменструалният синдром е проблем за много жени, които трябва да се справят със симптоми на болка, подуване, дискомфорт и промени в настроението. Чаят от рози помага за намаляване на спазмите и регулиране на кръвния поток, а освен това има успокояващ ефект. Този цветен тоник също така може да се приема преди лягане с цел облекчаване на стреса и проблемите със съня.
Стимулира храносмилането
Чаят от розов цвят е добър за стомашния тракт, защото има антибактериално действие и стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Той може да се използва при констипация, подуване, раздразнения и диария. Напитката има лек лаксативен ефект, като по този начин може да бъде от полза за черния дроб и уринарните пътища.
Приготвяне
Може да закупите изсушени цветове или сами да ги подготвите, като набере розови листенца и ги оставите да престоят на сухо място за 1-2 седмици. Някои хора предпочитат да използват свежи рози, но вкусът става малко по-силен. За чая са ви необходими:
- 1 чаша свеж / изсушен розов цвят или 2 супени лъжици изсушени насипни листенца
- 2 чаши вода
- мед по желание
Загрейте водата и поставете листенцата, като не оставяте течността да завира. Задръжте на котлона за 5 минути, след което прецедете чая и добавете мед. По желание може да сварите розовия цвят в комбинация с черен чай или лавандула.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthyfocus.org / organicfacts.net / stylecraze.com
Снимки: freepik.com / pixabay.com
Коментари към Направете чай от рози за добро храносмилане и имунитет