Начало Съвети Здраво тяло За детето Научете вашето дете на търпение чрез 5 начина

Научете вашето дете на търпение чрез 5 начина

Научете вашето дете на търпение чрез 5 начина - изображение

Не всеки възрастен е способен да чака търпеливо, да не говорим за деца. Но има методи, които могат да ви помогнат да развиете самоконтрол и да не полудее от скука - без да прибягвате до каквито и да е джаджи. Изненадани сме да открием, че това е възможно. И все пак има доказателства, които разкриват, че истинският гений се крие в простотата.

1. Визуализиране на времето.

Децата започват да развиват абстрактно мислене след 9-годишна възраст. Преди това техният ум работи по конкретен начин - причината, поради която изпитват трудност да направят разлика между 15 и 45 минути. За да я преодолеят, трябва да визуализират времето при всяка една възможност.

  • Грешно: "Тръгваме след час." "Имате 10 минути, за да си приберете играчките."
  • Вярно: "Татко ще се върне от работа, когато слънцето се скрие зад този покрив."

Чакането няма да бъде толкова непоносимо за детето, ако то може да направи сравнение като "О, това ще бъде толкова бързо, колкото миенето на зъби."

2. Самостоятелни игри.

Има няколко причини, поради които самостоятелните игри са важни за децата. Една от тях е, че малчуганите могат да се забавляват навсякъде и по всяко време. Детското въображение не признава граници, а тези игри не изискват почти никаква предварителна подготовка или специално оборудване.

  • Неправилни игри: Смартфоните и таблетите възпрепятстват детското въображение и творчество (курсът и резултатът от играта са предварително предопределени от неговия разработчик).
  • Правилни игри: Редене на пъзели, търсене на съкровища, съчиняване на приказки и други.

Има много начини, чрез които може да научите вашето дете на самостоятелни игри. Важно е да знаете, че резултатите могат да надхвърлят вашите очаквания, ако се въоръжите с търпение.

3. Игри на обществено място.

Децата винаги скучаят, докато чакат автобуса да пристигне или майка им да се върне от магазина. В подобни ситуации съществува лесен начин за отклоняване на тяхното внимание.

  • Играта: Двамата участници си намислят желание и се договарят предварително за отличителните черти, които трябва да намерят в околните предмети (цвят, форма, първа буква на име и други). Този, който пръв преброи 20 или повече обекта, печели играта и има право на сбъдване на желанието. Например, те могат да броят преминаващите автомобили, докато чакат на спирката или знаците по време на пътуване.
  • Какъв е номерът: Това е много пристрастяваща игра, която ви позволява да коригирате правилата в зависимост от възрастта на детето. Освен това, не е нужно да взимате активно участие в нея, тъй като малчуганите обикновено броят за двама.

4. Прекъсване на разговор.

Алисън Хендрикс е блогър и майка на две деца, чието правило за прекъсване по време на разговор взривява интернет пространството със своята простота и брилянтност.

  • Правилото: Когато детето поиска да каже нещо, докато неговият родител говори с друг човек, то трябва да постави ръка върху ръката или рамото на своята майка. Ако тя го докосне в отговор, това означава, че малчуганът е бил "чут" и възможно най-скоро ще му се обърне внимание.
  • Защо работи: С помощта на тази невербална комуникация става ясно, че възрастният се отнася към детето с уважение и не го пренебрегва.

5. В очакване на големи събития

Дори децата да се научат да не прекъсват възрастните и да се забавляват сами, те все още може да изпитват трудност до дочакат дадено събитие (Коледа, рожден ден, ваканция и т.н.).

  • Как да помогнете: Коледният календар може да съкрати чакането. Отбелязвайте всеки ден, преди предстоящото събитие, с пожелателна картичка или творческа задача, малки чувалчета с подаръци или пакетчета бонбонки. Тези опции могат да бъдат приложени при деца от всяка възраст, тъй като всички те обичат изненадите.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.littlebobabies.com
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети