Начало Съвети Здраво тяло За детето Научете вашето 10-годишно дете на 10 важни неща

Научете вашето 10-годишно дете на 10 важни неща

Научете вашето 10-годишно дете на 10 важни неща - изображение

Когато станете родители, поемате голяма отговорност за бъдещето на вашето дете. Всеки иска неговия малчуган да бъде добър, честен, отзивчив и смел. Тези качества обаче няма да се появят от нищото. Добрите възпитателни и лични примери са ключът към успеха. Това са 10 неща, които вероятно искате да кажете на вашето дете, преди да навърши 10-годишна възраст.

1. "Трябва да уважаваш както момчетата, така и момичетата. Те са еднакви."

Уважението към останалите е важна характеристика, която вашето дете трябва да придобие, включително уважение към другите деца от същата възраст, независимо от пола.

2. "Не се страхувай да правиш грешки."

Да се учим от грешките на някого е рядък талант. Също така е важно да се учим от нашите собствени провали. Вашето дете не трябва да се страхува да загуби или да направи грешка.

3. "Знанията са по-важни от оценките."

Понякога родителите се ядосват на оценките, които не отговарят на техните очаквания. Добрата оценка обаче невинаги показва добри знания. Трябва да научите вашето дете, че знанията са по-важни от оценките.

4. "Твоите родители не са твои врагове. Може да ги помолиш за помощ."

Сприятеляването с вашето дете не е лесна задача, особено ако то има свои собствени приятели. Не бъдете прекалено дръзки. Покажете, че може да ви се има доверие и се опитайте да избегнете виковете и дългите лекции.

5. "Винаги бъди готов да отстояваш своята собствена позиция."

Някои родители показват по-голямо уважение към учителите и другите хора, отколкото към своите деца. Това може да бъде причина за бъдеща несигурност и невъзможност за отстояване на собствената позиция. Обяснете на вашето дете, че уважението е важно, но умението за защитаване на гледната точка също е необходимост. Просто да не забравя да го прави по правилния начин.

6. "Не прави нищо, което не ти харесва, за да получиш одобрението на някой друг."

Децата мислят, че популярността сред приятелите е много важна и правят всичко възможно, за да я постигнат. Дайте личен пример. Покажете на вашето дете, че честният и уважаван човек е по-ценен от получаването на нечие одобрение, което потъпква личните вярвания.

7. "Ако не разбираш, попитай."

Задаването на въпроси е нещо абсолютно нормално. По-добре е да попитате, отколкото да се преструвате, че разбирате всичко. Детството е най-доброто време за това.

8. "Кажи на учителя си, ако не се чувстваш добре."

Детето не трябва да се страхува да говори за своите здравословни проблеми. Здравето е по-важно от оценките или гнева на учителя. Уверете се, че детето ви разбира това.

9. "Уважавай околната среда."

Колко често се случва да се оплакваме от мръсни улици или разрушени цветни лехи? Уважението към природата трябва да започне от дома. Бъдете пример за подражание и развийте това качество във вашето дете. В този случай резултатът може да бъде доста очевиден.

10. "Научи се да казваш НЕ."

Научете вашето дете да казва "не" на възрастни, учители и дори на себе си. Искате да създадете силна личност, а не човек, който трябва да се подчинява на команди. Способността за отказ може да бъде полезна в бъдеще.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.bracesbymeyer.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиТестовеСпортРецептиАлт. медицинаИсторияХранене при...АнкетиЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника