Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Научете 5 причини, поради които не трябва да игнорирате побеляването на косите

Научете 5 причини, поради които не трябва да игнорирате побеляването на косите

Научете 5 причини, поради които не трябва да игнорирате побеляването на косите - изображение

Сивата коса е характерна за възрастта. Някои я приемат спокойно, докато други се опитват да я прикрият по възможно най-бързия начин. Ако, обаче, забележите побеляване на косите при хора под 30-годишна възраст, това може да бъде повод за притеснение. Ето какво може да означава преждевременното побеляване на косите.

1. Сърдечни заболявания.
Консултирайте се с кардиолог, ако сте мъж и забележите бързо побеляване на косите. Учените установяват, че това състояние се свързва с висок риск от исхемична болест на сърцето. ИБС не показва никакви симптоми в своя начален етап, затова обърнете внимание на този конкретен знак.

2. Натрупване на водороден пероксид.
Обикновено, космените фоликули произвеждат малко количество водороден пероксид. Когато се натрупва, обаче, той обезцветява косата. Това състояние може да бъде третирано с УВБ терапия, която се използва още при нарушение в пигментацията.

3. Липса на витамин D3 и B12.
Понякога, за да се спре побеляването на косата, е достатъчно да се поддържа балансирана диета: учените откриват, че липсата на витамин D3 води до загуба на меланин (вещество, което придава цвят на кожата и косата). Същото важи и за липсата на витамин B12.

4. Тютюнопушене.
Пушачите не трябва да бъдат изненадани от ранното побеляване на косите. Доказано е, че това състояние се появява предимно при хора, които пушат, отколкото при такива, които никога не са запалвали цигара. Този навик дори може да предизвика ранна загуба на коса.

5. Генетика.
Ранното побеляване на косите невинаги се свързва със здравословни проблеми. Понякога то се дължи на гени. Преждевременното побеляване на косата може да бъде сигнал за естествени особености на тялото, не само за проблеми. Например, хората, чиито родители са имали бели коси преди 30-годишна възраст, забелязват първите симптоми на това състояние на подобна възраст. Учените дори са открили гени, които са отговорни за ранното побеляване на косите и са наследствени.

Източник: www.brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаЛюбопитноНовиниСнимкиХранене при...БотаникаПроизводителиЛечения