Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Не използвайте повторно пластмасовите бутилки поради 3 причини

Не използвайте повторно пластмасовите бутилки поради 3 причини

Не използвайте повторно пластмасовите бутилки поради 3 причини - изображение

Пластмасовите бутилки са едни от най-разпространените съдове в наши дни. Понякога дори не ни минава през ум, че те могат да навредят на нашето здраве, ако ги използваме повторно. Искаме да ви предупредим за тях и да ви представим причината, поради която го правим.

  • Кои видове пластмаса отделят вредни химикали?

Пластмасовите бутилки могат да отделят опасни химикали. Обърнете внимание на специалните знаци, изобразени върху дъното им: тези номерирани триъгълници показват какъв вид пластмаса е използван.

  • Бутилка, обозначена с 1 (PET или PETE), е безопасна само за еднократна употреба. При излагане на кислород или високи температури, включително слънчева топлина, тя отделя токсични вещества, които попадат във водата.
  • Бутилки, обозначени с 3 или 7 (PVC и PC), отделят вредни химикали, способни да проникнат в храната и напитката. Тяхното продължително излагане може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Полиетиленовите (2 и 4) и полипропиленовите (5 и PP) бутилки са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, ако в тях се съхранява само студена вода и редовно се дезинфекцират.

  • Пластмасовите бутилки създават благоприятна среда за развитието на бактерии.

Учените твърдят, че консумацията на вода от употребявана пластмасова бутилка е сходна с облизване на тоалетна седалка, кучешка играчка или дори нещо по-лошо. Количеството бактерии в този съд често надхвърля ограниченията за безопасност. Ние създаваме перфектни условия за растежа на болестотворните микроорганизми като взимаме бутилката с мръсни ръце, не я измиваме достатъчно добре и държим топла вода в нея. Какво да правим тогава? Редовно измивайте съда с топла сапунена вода, оцет или антибактериална вода за уста.

  • Обърнете внимание на гърлото на бутилката.

Дори след старателно измиване на съда, той все още може да причини натравяне с храна или хепатит А. Изследванията показват, че повечето бактерии живеят в гърлото на бутилката. Както знаем това място е трудно за почистване. Капачката и гърлото на бутилката са пълни с бактерии, които попадат в организма заедно с водата. За да избегнете това, използвайте обикновена сламка.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.howtousevinevera.com
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиСоциални грижиНормативни актовеРецепти