Начало Съвети Околна среда и бит За дома Никога не изхвърляйте тези 10 продукта в канализацията

Никога не изхвърляйте тези 10 продукта в канализацията

Никога не изхвърляйте тези 10 продукта в канализацията - изображение

Хората често изхвърлят различни предмети и продукти в канализацията, без да мислят за последствията. Знаете ли кои от тях не трябва да попадат там? Препоръчваме да прочетете този списък и да го запомните. Вижте кои са отпадъците, които не трябва да изхвърляте в канала и последиците от тази дейност.

1. Ориз и макарони

Тези хранителни продукти имат способността да абсорбират излишната влага. И следователно да увеличат своя обем. Въпреки всичко, те имат нужда от повече време, за да се разградят във водна среда. Това може да доведе да запушване на тръбите.

2. Яйчени черупки

Хората мислят, че ако натрошат яйчените черупки и ги изхвърлят в канала, те няма да заседнат в него. Но това не е съвсем така. Малките парчета могат да се прилепят едно към друго и да образуват друго по-голямо, което да доведе до запушване.

3. Брашно

Комбинацията от вода и брашно създава лепкава смес. Тя може да полепне по стените на канала или да привлече други отпадъци и да доведе до неговото запушване.

4. Лекарства

Някои хора мислят, че лекарствата могат да се разтворят във вода, затова ги изхвърлят в канализацията. Но това не е правилно. Лекарствата не се разтварят във вода, те я замърсяват. Водните филтри могат да премахнат повечето микроорганизми, но все още не съществува такъв, който да пречисти водата от замърсяванията с лекарства.

5. Косми

Това е една от най-често срещаните причини за запушване на канализацията в банята. Засяга предимно хора, които имат дълга коса. Когато космите попаднат в канала, засядат в него и образуват топка. Тя служи като мрежа за улавяне на други отпадъци. Така че следващият път, когато почиствате четката за коса, не забравяйте да изхвърлите космите в кошчето. И още нещо - опитайте се да решите косата, преди да вземете душ, за да намалите попадането на косми в отходните тръби.

6. Стикери от плодове и буркани

Дори да са прекалено малки, те трябва да бъдат изхвърлени единствено в кошчето за боклук. Основният проблем тук е, че стикерите могат да се прикрепят към стените на канала, заради наличието на лепило по тях. Освен това те са изработени от материал, който има нужда от повече време, за да се разгради във водата.

7. Строителни отпадъци

Никога не изхвърляйте строителни отпадъци в канализацията. Това важи както за малките парчета, така и за прахообразните частици. Големите отпадъци образуват запушване, а малките се наслагват по стените и водят до още по-сериозни проблеми.

8. Кондоми

Кондомите не се разтварят във вода. Това е така, защото са изработени от латекс. Те се разтягат и засядат в канализацията. Това може да доведе до тяхното напълване с вода, въздух и отпадъци. И следователно - до поява на по-сериозни проблеми.

9. Фасове

Фасовете са изработени от синтетичен материал, който може да абсорбира влагата и да увеличи своя обем. Най-лошата част е, че той никога не се разгражда. Освен това фасовете съдържат вредни вещества, които могат да замърсят водата.

10. Женски продукти за хигиена

Всеки знае, че те са предназначени за абсорбиране на влагата. Женските продукти за хигиена могат да увеличат своя обем, което да доведе до запушване на канала.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.thespruce.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съвети