Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Никога не садете тези растения едно до друго

Никога не садете тези растения едно до друго

Никога не садете тези растения едно до друго - изображение

Засаждане на растения в непосредствена близост е практика за отглеждане на култури, които са естествени съюзници. Това е традиция, базирана върху дългогодишни наблюдения на специализирани градинари, въпреки че в някои случаи науката също подкрепя практиката. Най-известният пример за растения, засадени едно до друго, са "трите сестри". Индианските земеделски производители садят тиква, боб и царевица. Тези зеленчуци растат перфектно заедно: царевицата действа като трейаж за боба, бобът връща хранителните вещества обратно в почвата, а широките листа на тиквата буквално избутват плевелите, като същевременно поддържат почвата влажна, обяснява UC Master Gardeners. Но какво да кажем за растенията, които са естествени врагове в зеленчуковата градина?

1. Лук + грах


Традиционната мъдрост твърди, че никога не трябва да засаждате представители от семейство лукови, включително лук и чесън, в близост до грах. Според "Алманах на фермера", лукът може да окаже негативно въздействие върху растежа на граха (или боба).

2. Картофи + домати


Според UC Master Gardeners, отглеждането на домати и картофи в непосредствена близост може да им навреди. Тези растения страдат от еднакви заболявания. Така че, когато се намират едно до друго, те могат да се разпространят по-лесно.

3. Чушки + фасул


Според Rodale’s Successful Organic Gardening, близкото засаждане на боб и чушки може да направи растенията еднакво податливи към антракноза. Тази болест уврежда подовете, причинявайки тъмни петна по тях.

4. Морков + копър


Морковът и копърът се славят като вечни врагове. Според, Good Neighbors: Companion Planting For Gardeners, макар да не са базирани върху научни твърдения, тези наблюдения все още се поддържат от градинари.

5. Зеле + грозде


Народните поверия твърдят, че сеитбата на зеле близо до лозя, може да навреди на домашното вино. Според Rodale’s Successful Organic Gardening: Companion Planting, градинарите забелязват този неприятен факт преди около 2000 години.

6. Черни орехи + домати


Черните орехови дръвчета носят славата на лоши съседи. Според Националната асоциация по градинарство, корените на дърветата отделят вещество, наречено джъглон, което е токсично за много дълбоко вкоренени растения, намиращи се в близост, като например доматите. Ако дворът ви е пълен с подобни дървета, най-добре е да отгледате доматите в големи саксии или лехи.

7. Маруля + броколи


Изследванията показват, че марулята е чувствителна към веществата, намерени в остатъците след засаждане на броколи. Сеитбата на маруля близо до броколите или на мястото, където те са били отглеждани, може да попречи на семената да покълнат и да пораснат, казват Good Neighbors: Companion Planting For Gardeners.

Източник: www.prevention.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеБотаникаИсторияНовиниРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияОбразованиеСнимкиСоциални грижиАлтернативна медицина