Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Нормализирайте кръвната захар и холестерола с гъби чага

Нормализирайте кръвната захар и холестерола с гъби чага

Нормализирайте кръвната захар и холестерола с гъби чага - изображение

Чага са вид дървесни гъби, познати от народната медицина на студени северни региони като Русия и Канада. Традиционно те се сушат и стриват на прах, който с гореща вода се приготвя на чай. Гъбите могат да се намерят в био магазини и аптеки под формата на пудра или таблетки.

Чага са заредени с антиоксиданти и от векове се използват при третиране на диабет, сърдечни заболявания и туморни образувания. Те съдържат силни активни вещества, които се борят с възпаленията, подсилват имунитета и помагат за подобряване на кръвните показатели.

Гъби чага

Ето 3 начина, с които гъбите чага допринасят за по-доброто здраве и тонус на организма.

1. Подобряват имунитета

Те влияят положително на имунната ни система, защото намаляват вътрешните възпаления и съдействат за отделянето на полезни цитокини. Една от ролите на тези протеини е стимулацията на белите кръвни клетки, които защитават организма от влиянието на вредни микроорганизми. Възпалителните процеси са в основата на повечето сериозни хронични заболявания и са предпоставка за простуди и вирусни инфекции. Екстрактът от чага помага на тялото по-бързо да се справи с възпаленията.

Прах от чага

2. Регулират кръвната захар и холестерола

Изследвания при животни показват, че гъбите чага намаляват нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност при наличие на диабет и наднормено тегло. Те също така влияят положително на холестерола, което може значително да намали риска от сърдечни проблеми. При други проучвания с животни резултатите показват спад в нивото на лошия холестерол, както и подобрен антиоксидантен профил.

3. Предотвратяват развитието на туморни клетки

Различни изследвания сочат, че гъбите чага могат да предотвратят или да забавят разпространението на ракови клетки в организма. Тяхното въздействие може да доведе до намаляване на туморните размери, както и да осигури антиоксидантна защита за здравите клетки. Така гъбите помагат тъканите да се предпазят от разрушителното действие на свободните радикали, а антиоксидантът тритерпин спомага за елиминиране на раковите клетки.

Чага чай

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / medicalnewstoday.com / draxe.com
Снимки: sustenancetable.com / thetruthaboutcancer.com / healthfitnessrevolution.com / znaturalfoods.com / chaganatural.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияАлт. медицинаРецептиСнимкиНовиниЛюбопитноСъставкиДиетиЛайфстайлПсихологияПроизводителиЗдравни съветиКлинични пътекиИстория