Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Облекчете симптомите на асцит чрез 5 натурални метода

Облекчете симптомите на асцит чрез 5 натурални метода

Облекчете симптомите на асцит чрез 5 натурални метода - изображение

Асцитът представлява натрупване на течност в коремната кухина. Обикновено тази течност е серозна, бледо жълта или бистра. Въпреки че и досега не е напълно ясен точният механизъм на развитие на заболяването, се смята, че до голяма степен то се дължи на портална хипертония. Най-честите признаци и симптоми на асцита се изразяват в недостиг на въздух, бързо увеличаване на теглото, нарастване на корема (т.н. „жабешки корем“), подуване на глезените и краката, стомашно разстройство, загуба на апетит, гадене и др.

Лечението при наличие на асцит задължително трябва да бъде назначено от лекар, като преди това се уверите, че поставената диагноза е правилна. За допълнително подпомагане на този процес, можете да се възползвате от още 5 натурални метода, чрез които да облекчите симптомите на заболяването.

1. Ограничете солта

Ограничете солта

Проведени изследвания сочат, че една от най-важните стъпки за лечение на асцит, е стриктното намаляване приема на сол. Така би могло да се облекчи в голяма степен задържането на течности. Препоръчително е хора, страдащи от това здравословно нарушение, или предразположени към него, да следват хранителен режим, при който се консумират пресни зеленчуци и плодове, бобови и пълнозърнести храни, здравословни мазнини и изцяло натурални млечни продукти.
Ако апетитът ви е занижен, което е обичаен симптом при развитие на асцит, се опитайте да се храните по малко, от четири до седем пъти на ден.

2. Избягвайте токсични храни

токсични храни

Приемайте колкото е възможно повече органични (биологични) храни. При нарушена функция на черния дроб, която е пряко свързана с развитието на асцит, той не може правилно да се детоксикира. Неизчистените вредни вещества биха могли да се разпространят и в други органи от тялото.

3. Пийте кокосова вода

кокосова вода

Кокосовата вода е богата на калий и други важни електролити, които спомагат за това да останете хидратирани. Важно е да избирате такава, в която няма добавени количества захар. Доказано е, че кокосовата вода предизвиква по-малко гадене, подуване и стомашни неразположения.

4. Консумирайте чай от корен на глухарче

чай от корен на глухарче

Чаят от глухарче съдържа витамини А, С и К, както и калий, калций, желязо и магнезий. Той спомага за изчистване на организма от токсини, тъй като действа като естествен диуретик. Препоръчително е да приемате по 3 чаши на ден в продължение на месец. Убедете се, че растенията, от които приготвяте чая, не са третирани с пестициди. Също така можете да се възползвате и от листата на глухарчето, като ги нарежете на салата.

5. Приемайте аминокиселини с разклонена верига (ВСАА)

аминокиселини с разклонена верига

Те представляват комплекс от 3 незаменими вида аминокиселини – левцин, изолевцин и валин. Проведени изследвания сочат, че те могат ефективно да подобрят мозъчната функция и състоянието на организма при наличие на чернодробни нарушения, да защитят мускулните тъкани от разрушаване и да облекчат други симптоми, свързани с развитието на асцит. Тези аминокиселини трябва да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки, тъй като не се синтезират от тялото.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: draxe.com
Снимки: splendorgarden.com, healthygutbugs.com, learningherbs.com, elivatenutrition.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаИзследванияЛеченияБотаника