Начало Съвети Здраво тяло За детето Отгледайте емоционално здрави деца с тези 8 игри

Отгледайте емоционално здрави деца с тези 8 игри

Отгледайте емоционално здрави деца с тези 8 игри - изображение

Както знаем характера на детето се формира в ранна детска възраст. Ето защо, за да отгледате силна личност, готова за живота на възрастните, е важно да й предоставите необходимото внимание. Приготвили сме ви 8 забавни образователни игри, които могат да развият чудесни качества в децата.

1. Не съм съгласен с теб.
Играта се състои в задаване на въпроси за личните предпочитания на детето. Би било добре, ако то не играе с вас, а със своите връстници. Те трябва да играят по двойки. Едното пита, например: "Коя е последната книга, която си чел?". Те могат да отговорят: "Грозното патенце". Другото дете трябва да каже: "Тази книга не става за четене." Задачата на детето е да докаже, че историята наистина е добра и си заслужава да бъде прочетете. Накратко, въпросите могат да бъдат различни. По този начин децата се учат да защитят свята гледна точка и да придобият увереност.

2. Всеки по свой начин.

Тази игра също е предназначена за група от деца. Преди да започне, всеки участник трябва да даде определена задача на лидера: да изпее нещо, да отиде някъде, да се обади на някого, да издава радостни звуци - няма абсолютно никакви ограничения. След като всеки даде своята задача и каже какво иска от лидера, правилата на играта се променят. Те са такива, че всяко дете трябва да прави това, което лидерът каже. Тези, които са се опитали да го подведат, ще попаднат в свой собствен капан. Това ще ги научи да взимат ролята на лидера сериозно и отговорно.

3. Съчинете история.
Тази игра перфектно развива въображението. Задачата на децата трябва да съдържа логически несвързани думи. Помолете първото дете да създаде история от тях. Например: гора, колело, чай, кола, вълна, луна, завист, кожа, таван, сняг. Вие ще бъдете изненадани колко невероятно е въображението на децата.

4. Балон.

"Балон" е прекрасна игра, която ще научи децата да дишат правилно и да се отпуснат. Освен това тя ще ви помогне да разберете много по-добре вашето дете. Дайте ярък балон на малчугана, помолете го да го надуе и след това бавно да върне въздуха в устата си, без да я отваря. Позволете на детето да издиша така, сякаш балона спада. След това го попитайте дали се чувства по същия начин, когато не може да толерира нещо и когато изглежда, сякаш ще се пръсне като балон. По този начин вие ще покажете на детето как да се успокои в трудни моменти и да предложи решение на проблемите. Вие ще бъдете в състояние да разберете какво тревожи малчугана и да му помогнете да преодолее затрудненията си. И, разбира се, това е добро упражнение на белия дроб.

5. Загасяне на свещ.
Тази игра също има за цел да научи детето на дълбоко дишане. То трябва да вдиша през носа, да издуе корема и бавно да издиша през устата, сякаш издухва запалена свещ. След като детето разбере инструкциите, то трябва да седне на стол, който се намира на два метра от свещта на масата. Малчуганът не може да се изправя, да върви и дори да се навежда към свещта. Той трябва да се опита да я духне на разстояние от два метра. Играта не свършва, докато детето не загаси свещта.

6. Комплименти.

Това е още едно групово упражнение. Децата сядат в кръг и трябва да кажат няколко добри думи на своя съсед, докато го гледат в очите. Съседът трябва да благодари и да премине към следващия играч. На някои деца им е трудно да приемат или да правят комплименти. Те се нуждаят от помощ със задаване на напътстващи въпроси или пример за комплимент. Децата могат да се научат много тук, защото комплиментите са изкуство.

7. Познай какво се случи?
Намерете картина или снимка, която изобразява дадена житейска ситуация, като например възнаграждаване на някой със сертификат за признателност. Помолете детето да предположи какво се е случило преди това и какво би могло да последва по-нататък. Тази задача развива логиката и въображението. Колкото по-подробна е историята, толкова по-добре. Може да задавате напътстващи въпроси, за да помогнете на детето.

8. Създайте история.
Играта е предназначена за група от деца. Всички са седнали в кръг и вие - лидерът - започвате с "Имало едно време..." Първото дете продължава историята и така всяко следващо добавя по едно изречение към нея. Когато кръга се затвори и е време вие да отговаряте, може да насочите сюжета в по-логична насока. Това упражнение забавлява децата, очарова ги и най-важното, развива тяхното въображение.

Източник: www.brightside.me
Снимка: wwwhdimagesnew.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияСпортАлтернативна медицинаСоциални грижиБотаникаРецептиИнтервютаАнкетиХранене при...ИсторияОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиМедицински изследванияЛечения