Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Открийте здравословните ползи от 4 вида мед

Открийте здравословните ползи от 4 вида мед

Открийте здравословните ползи от 4 вида мед - изображение

Има много видове мед, а в зависимост от източника, състава, цвета и обработката той носи различни полезни свойства за организма. За производството му пчелите събират цветен нектар и използват ензими, за да го разградят до по-прости захари.

Цветовете на различните растения имат специфичен биохимичен състав и свойства. Ето кои са едни от най-интересните видове мед, добили популярност заради своите здравословни ползи.

1. Манука

Този мед се прави от цветовете на новозеландските храсти манука и е една от най-скъпите разновидности мед. Той съдържа висока концентрация на съединения с антибактериални свойства, както и витамини от В групата и ценни аминокиселини.

Цветове на манука

Може да се използва като помощно средство при настинка, кашлица и възпалено гърло. При нанасяне върху рани стимулира формирането на нови кръвни и епителни клетки. Медът от манука също така е ефективен срещу патогените, причиняващи стомашни язви и туморни образувания в чревния тракт.

2. Елда

С тъмен цвят и силен вкус, медът от елда е по-богат на антиоксиданти в сравнение с други видове мед. Той помага тялото да бъде защитено от вредното въздействие на оксидативния стрес и свободните радикали. Освен това, за разлика от по-светлите разновидности мед, съдържа по-висока концентрация на важни минерали като магнезий, желязо и цинк. Медът от елда има силни антибактериални свойства и един от видовете с най-наситен цвят и вкус.

Мед от елда

3. Евкалипт

Медът от евкалипт има наситен вкус и много добри антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той съдържа необходими минерали като калий, магнезий, желязо и цинк. Този вид мед е подходящ за облекчаването на респираторни проблеми, простуда и кашлица.

Евкалипт

4. Акация

Медът от акация е много светъл на цвят и има ясна прозрачна структура. Той съдържа флавоноиди, аминокиселини и витамини А, С и Е, като има добри антибактериални и противовъзпалителни свойства. Този тип мед е полезен за черния дроб и бъбреците.

Мед от акация

Редактор: Гергана Стоева
Източници: stylecraze.com / curejoy.com / benefits-of-honey.com
Снимки: stylecraze.com / healthline.com / ktfarmandproduce.com / foodsanddiseases.com / 1zoom.me

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...РецептиИсторияСнимкиЛайфстайлДиетиОрганизацииНовиниПроизводителиФизиологияЛечения