Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем
Всички знаем, че храната, която консумираме, оказва значително влияние върху нашето здраве, поради което е важно да подбираме продукти, които са добри както за нас, така и за околната среда. Неведнъж обаче сме се сблъсквали с различни етикети, определящи качеството и съдържанието на хранителните продукти – „органична храна“, „ГМО“, „Без ГМО“. Каква е разликата между органичната и ГМО храна и как се разпознават?
Какво представляват ГМО храните?
Генномодифицираните храни съдържат определени молекули, добавени или премахнати от ДНК, с цел устойчивост и подобряване на външния вид и вкус. По време на процеса обикновено се използват гени от вирус или бактерия, които са предназначени да променят начина, по който се отглежда храната.
ГМО храните най-често се създават за осигуряване на по-висока хранителна стойност и постигане на по-добра устойчивост към вредители. |
>>> Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората
Плюсове
Въпреки че може да изглежда неестествено да се променят или добавят организми в хранителни продукти, генномодифицираните храни имат няколко предимства:
- по-евтино производство;
- по-малко плевели;
- по-сладък вкус;
- по-добри хранителни качества.
Недостатъци
Както при всички неестествени неща, ГМО храните имат няколко недостатъка:
- Много генномодифицирани растения произвеждат бактериални токсини, водещи до резистентни насекоми.
- Появяват се повече суперплевели, устойчиви на стандартните хербициди.
- Генномодифицираните храни причиняват алергични реакции при някои хора.
- В редки случаи промените в хранителните продукти водят до развитие на рак.
Въпреки че мнозина смятат, че консумацията на ГМО храни може да е вредна за здравето, са необходими повече проучвания, преди да се направят каквито и да било заключения.
Над 60 страни изискват етикетиране на генномодифицираните храни, а 26 държави частично ги забраняват. |
Какво представляват органичните храни?
Органичните продукти представляват храна, при производството на която не са използвани никакви вредни химикали, синтетични хербициди, пестициди, антибиотици, остатъци от лекарства и невротоксини. Те почти винаги са по-скъпи от ГМО храните, тъй като изискват повече грижи и сертификация. Всъщност органичните храни могат да струват до 50% повече от останалите продукти в магазина.
Плюсове
Ето защо органичните храни си струват паричната инвестиция:
- При отглеждането на органични храни не се използват пестициди.
- Забранена е употребата на хербициди за унищожаване на плевели.
- При органичните култури не се използва хексан (невротоксин).
- Органичното месо не съдържа никакви хормони и токсини.
Недостатъци
Въпреки че може да изглеждат като по-здравословна алтернатива, органичните храни имат някои недостатъци:
- Органичните храни са значително по-скъпи.
- Не всички хранителни магазини предлагат богат избор от органични храни.
- Органичните храни имат по-кратък срок на годност в сравнение с ГМО храните.
- Тъй като при производството им не се използват пестициди и хербициди, консумацията на органични храни е свързана с повишен риск от наличие на бактерии в храносмилателната система.
- Хранителната полза от този вид продукти е почти нищожна.
Как да разпознаем органичната храна?
Етикет
Органичните храни се маркират по специален начин. На етикетите им пише „100% органични“, „органични“ или „произведени с биологични съставки“. Това гарантира, че продуктът не съдържа генетично модифицирани компоненти.
Трябва да обръщаме внимание също и на етикетите „Без ГМО“ или „Произведено без генетично модифицирани съставки“. Тези продукти могат да съдържат генетично модифицирани организми, но не повече от 0,9%.
Плодовете и зеленчуците се маркират с PLU-код от 5 номера върху етикета. Кодът за генетично модифицираните продукти започва с 8, а този за органичните храни с 9.
Тъй като ГМО продуктите са широко разпространени и голяма част от тях не са етикетирани, е почти невъзможно да ги избегнем напълно. Въпреки това има плодове и зеленчуци, които рядко биват модифицирани – грах, манго, зеле, гъби, чесън, киви, патладжани. Ябълките, ягодите, портокалите, черешите, краставиците и чушките пък са сред продуктите, които е по-вероятно да бъдат ГМО.
Вкус и външен вид на продукта
Генномодифицираните храни изглеждат перфектно. Те имат правилна форма, еднакъв размер и дълъг срок на годност, тъй като допълнителните гени им осигуряват по-добра устойчивост към отрицателното въздействие на околната среда. Например генът Bacillus thuringiensis, добавен към генетично модифицирани растения, произвежда токсин, който отравя вредителите.
Ако плодовете и зеленчуците привличат насекоми, те вероятно са органични. |
Най-честите генномодифицирани продукти
78% от соята, 33% от царевицата, 64% от памука и 24% от рапицата в света са трансгенни или генетично модифицирани. Те се добавят към храни като:
- колбаси;
- млечни продукти;
- полуфабрикати и миксове от брашна;
- зърнени закуски и разтворими овесени ядки;
- тестени и захарни изделия;
- подсладени напитки;
- памучни семена и фъстъчено масло;
- майонеза;
- шоколадов сироп.
- GMO vs Organic: Key Differences Between Food Labels: https://chomps.com/blogs/nutrition-sustainability-news/gmo-vs-organic
- Genetically modified food: What are the pros and cons?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324576
- www.brightside.me
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО
- 5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)
- Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората
- Европейските законодатели окончателно решават дали да разрешат ГМ културите
- България няма да отглежда ГМО култури
- Осъдиха на три години затвор китайския учен Хъ Джанкуей, който промени генома на два ембриона
- Англия разрешава продажбата на гмо продукти
- Унгария унищожи 1000 акра генетично модифицирана царевица
- Закон за генетично модифицирани организми
- Европейският парламент реши: Биопродуктите могат да съдържат гмо или пестициди в определени граници
Коментари към Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем