Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Открийте разликата между ГМО и органичната храна с помощта на тези 3 начина

Открийте разликата между ГМО и органичната храна с помощта на тези 3 начина

Открийте разликата между ГМО и органичната храна с помощта на тези 3 начина - изображение

Учените спорят за въздействието на генно модифицираните храни върху здравето на човешкия организъм. САЩ, Канада и Китай отглеждат модифицирана царевица, соя и картофи, докато Австрия, Гърция у Унгария се обявяват срещу ГМО.

Вредите от генно модифицираните продукти не са доказани, но ако вие държите да консумирате органична храна, тогава вижте как може да избягвате генно модифицираната.

  • ГМО означава генетично модифицирани организми (растения, животни, микроорганизми) с трансплантирани гени от други организми.
  • Генно модифицираните храни са устойчиви на вредители, хербициди, гъби и вируси. Те имат по-добър вкус и растат по-бързо от биологичните продукти. 
  • На този етап липсват научни доказателства, че модифицираните храни са вредни за хората. Редица международни изследователски институции и научни организации потвърждават това. 
  • Генно модифицираните храни могат да причинят алергична реакция. Например, ако имате алергия към лешници и консумирате продукт с трансплантирани гени на тези ядки, това може да предизвика алергична реакция. Ето защо винаги трябва да четете внимателно етикета върху опаковката.

1. Четете етикета.

Органичните храни се маркират по специален начин. На тях пише "100% органични", "органични" или "произведени с биологични съставки". Това гарантира, че продуктът не съдържа генно модифицирани компоненти.

Обърнете внимание на надписите "Без ГМО" или "Произведено без генетично модифицирани съставки". Тези продукти могат да съдържат ГМО, но не повече от 0,9%.

В САЩ плодовете и зеленчуците са маркирани с PLU-код от 5 номера върху етикета. Кодът за генетично модифицираните продукти започва с 8.

2. Обърнете внимание на външния вид на продукта.

Генетично модифицираните храни изглеждат перфектно. Те имат правилна форма, еднакъв размер и дълъг срок на годност, защото техните нови гени им позволяват да устоят на отрицателното въздействие от външната среда. Например, генът Bacillus thuringiensis, добавен към генно модифицираните растения, произвежда токсин, който отравя вредителите.

Ако зеленчуците привличат насекоми, те вероятно са органични.

3. Ако за вас е важно да избягвате генно модифицираните храни, запомнете този списък:

78% от соята, 33% от царевицата, 64% от памука и 24% от рапицата в света са трансгенни. Те се добавят към храни като:

  • колбаси;
  • млечни продукти; 
  • полуфабрикати и миксове от брашна;
  • зърнени закуски и инстантни овесени ядки; 
  • тестени и захарни изделия; 
  • подсладени напитки; 
  • памучни семена и фъстъчено масло; 
  • майонеза; 
  • шоколадов сироп;

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.healthline.com
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиАнкетиНовиниНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайл