Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем

Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем

от 28 юли 2017г., обновено на 21 апр 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Всички знаем, че храната, която консумираме, оказва значително влияние върху нашето здраве, поради което е важно да подбираме продукти, които са добри както за нас, така и за околната среда. Неведнъж обаче сме се сблъсквали с различни етикети, определящи качеството и съдържанието на хранителните продукти – „органична храна“, „ГМО“, „Без ГМО“. Каква е разликата между органичната и ГМО храна и как се разпознават?

Какво представляват ГМО храните?

Генномодифицираните храни съдържат определени молекули, добавени или премахнати от ДНК, с цел устойчивост и подобряване на външния вид и вкус. По време на процеса обикновено се използват гени от вирус или бактерия, които са предназначени да променят начина, по който се отглежда храната.

ГМО храните най-често се създават за осигуряване на по-висока хранителна стойност и постигане на по-добра устойчивост към вредители.

>>> Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

Плюсове

Въпреки че може да изглежда неестествено да се променят или добавят организми в хранителни продукти, генномодифицираните храни имат няколко предимства:

  • по-евтино производство;
  • по-малко плевели;
  • по-сладък вкус;
  • по-добри хранителни качества.

Недостатъци

Генномодифицирани храни

Както при всички неестествени неща, ГМО храните имат няколко недостатъка:

  • Много генномодифицирани растения произвеждат бактериални токсини, водещи до резистентни насекоми.
  • Появяват се повече суперплевели, устойчиви на стандартните хербициди.
  • Генномодифицираните храни причиняват алергични реакции при някои хора.
  • В редки случаи промените в хранителните продукти водят до развитие на рак.

Въпреки че мнозина смятат, че консумацията на ГМО храни може да е вредна за здравето, са необходими повече проучвания, преди да се направят каквито и да било заключения.

Над 60 страни изискват етикетиране на генномодифицираните храни, а 26 държави частично ги забраняват.

Какво представляват органичните храни?

Органичните продукти представляват храна, при производството на която не са използвани никакви вредни химикали, синтетични хербициди, пестициди, антибиотици, остатъци от лекарства и невротоксини. Те почти винаги са по-скъпи от ГМО храните, тъй като изискват повече грижи и сертификация. Всъщност органичните храни могат да струват до 50% повече от останалите продукти в магазина.

Плюсове

Ето защо органичните храни си струват паричната инвестиция:

  • При отглеждането на органични храни не се използват пестициди.
  • Забранена е употребата на хербициди за унищожаване на плевели.
  • При органичните култури не се използва хексан (невротоксин).
  • Органичното месо не съдържа никакви хормони и токсини.

Недостатъци

Въпреки че може да изглеждат като по-здравословна алтернатива, органичните храни имат някои недостатъци:

  • Органичните храни са значително по-скъпи.
  • Не всички хранителни магазини предлагат богат избор от органични храни.
  • Органичните храни имат по-кратък срок на годност в сравнение с ГМО храните.
  • Тъй като при производството им не се използват пестициди и хербициди, консумацията на органични храни е свързана с повишен риск от наличие на бактерии в храносмилателната система.
  • Хранителната полза от този вид продукти е почти нищожна.

Как да разпознаем органичната храна?

Органична храна

Етикет

Органичните храни се маркират по специален начин. На етикетите им пише „100% органични“, „органични“ или „произведени с биологични съставки“. Това гарантира, че продуктът не съдържа генетично модифицирани компоненти.

Трябва да обръщаме внимание също и на етикетите „Без ГМО“ или „Произведено без генетично модифицирани съставки“. Тези продукти могат да съдържат генетично модифицирани организми, но не повече от 0,9%.

Плодовете и зеленчуците се маркират с PLU-код от 5 номера върху етикета. Кодът за генетично модифицираните продукти започва с 8, а този за органичните храни с 9.

Тъй като ГМО продуктите са широко разпространени и голяма част от тях не са етикетирани, е почти невъзможно да ги избегнем напълно. Въпреки това има плодове и зеленчуци, които рядко биват модифицирани – грах, манго, зеле, гъби, чесън, киви, патладжани. Ябълките, ягодите, портокалите, черешите, краставиците и чушките пък са сред продуктите, които е по-вероятно да бъдат ГМО.

Вкус и външен вид на продукта

Генномодифицираните храни изглеждат перфектно. Те имат правилна форма, еднакъв размер и дълъг срок на годност, тъй като допълнителните гени им осигуряват по-добра устойчивост към отрицателното въздействие на околната среда. Например генът Bacillus thuringiensis, добавен към генетично модифицирани растения, произвежда токсин, който отравя вредителите.

Ако плодовете и зеленчуците привличат насекоми, те вероятно са органични.

Най-честите генномодифицирани продукти

78% от соята, 33% от царевицата, 64% от памука и 24% от рапицата в света са трансгенни или генетично модифицирани. Те се добавят към храни като:

  • колбаси;
  • млечни продукти;
  • полуфабрикати и миксове от брашна;
  • зърнени закуски и разтворими овесени ядки;
  • тестени и захарни изделия;
  • подсладени напитки;
  • памучни семена и фъстъчено масло;
  • майонеза;
  • шоколадов сироп.
Източник:
  • GMO vs Organic: Key Differences Between Food Labels: https://chomps.com/blogs/nutrition-sustainability-news/gmo-vs-organic
  • Genetically modified food: What are the pros and cons?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324576
  • www.brightside.me 
Още по темата:
  • Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО
5.0/5 2 оценки

Коментари към Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем
    www.framar.bg 
    на 31 May 2023 в 14:10
    Коментирайте "Какво представляват генномодифицираните и органичните храни и как да ги разпознаем"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здраво тяло
  • Нетрадиционно
  • Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората
  • Не се заблуждавайте по кода на етикетите - той невинаги показва дали плодовете са ГМО
  • 5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)
  • Европейските законодатели окончателно решават дали да разрешат ГМ културите
  • Трейси – трансгенната овца от далечна Шотландия
  • България няма да отглежда ГМО култури
  • В област Шумен няма наличие на генно-модифицириани земеделски култури
  • Осъдиха на три години затвор китайския учен Хъ Джанкуей, който промени генома на два ембриона
  • Забрана на генетично модифицирани организми - дебат в Комисията по околна среда
  • Англия разрешава продажбата на гмо продукти

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Везико-вагинална фистула - търся съвет

преди 5 дни, 5 часа и 26 мин.

Неспираща лактация

преди 11 дни, 2 часа и 15 мин.

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 86 дни, 3 часа и 6 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 92 дни, 18 часа и 21 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 121 дни, 17 часа и 41 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 123 дни, 23 часа и 44 мин.

продавам PLAQUENIL 200 mg

преди 124 дни, 18 часа и 47 мин.

Търся OZARA ACTIV и TERRA OXY - добавките на професор Жеко Ганев от Стара Загора

преди 133 дни, 14 часа и 36 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Четете ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

Генноредактирани храни – как се създават и опасни ли са за хората

от 21 апр 2023г. Прочети повече
Трейси – трансгенната овца от далечна Шотландия

Трейси – трансгенната овца от далечна Шотландия

от 25 яну 2018г. Прочети повече
5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)

5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)

от 03 май 2016г. Прочети повече
Забрана на генетично модифицирани организми - дебат в Комисията по околна среда

Забрана на генетично модифицирани организми - дебат в Комисията по околна среда

от 07 март 2011г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival