Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Открийте симптомите на сърдечен удар месец по-рано

Открийте симптомите на сърдечен удар месец по-рано

Открийте симптомите на сърдечен удар месец по-рано - изображение

Превенцията е по-добра от лечението. Това просто правило се отнася за всяко заболяване и е особено ценно, когато симптомите не могат да бъдат разпознати правилно. Представяме ви някои от признаците, способни да се възникнат месец (и дори по-рано) преди сърдечен удар. Не е необходимо да се превръщате в хипохондрик, но малко осведоменост по въпроса няма да навреди на никого. Обърнете внимание на тези симптоми, ако сте изложени на риск от заболявания. В края на статията може да откриете някои от най-често срещаните индикатори.

1. Умора.

Умората е един от основните симптоми, които индикират предстоящ сърдечен удар. Жените са по-склонни да докладват за появата на това състояние, отколкото мъжете.

 • Описание: Физическата и психическата активност не са причина за умората и нейното увеличаване към края на деня. Този симптом е съвсем очевиден и не може да остане незабелязан: понякога изпитвате затруднения да извършите най-обикновени неща като например, да си оправите леглото или да си вземете душ.

2. Коремни болки.

Гаденето, подуването, коремните болки и разстроеният стомах са някои от най-често срещаните симптоми. Те могат да бъдат забелязани както при жените, така и при мъжете.

 • Описание: Коремните болки преди сърдечен удар имат епизодичен характер. Те намаляват и след това отново се засилват за кратък период от време. Физическото напрежение може да влоши състоянието.

3. Безсъние.

Безсънието също се свързва с повишен риск от сърдечен удар или инсулт. То е по-често срещано при жените. Безсънието често бива съпроводено от високо ниво на безпокойство и разсеяност.

 • Описание: Симптомите включват затруднение при заспиване и поддържане на съня, както и ранно събуждане.

4. Недостиг на въздух.

Диспнеята, известна още като задух, представлява чувство за неспособност за поемане на въздух. Тя може да бъде наблюдавана при мъже и жени - 6 месеца преди сърдечен удар. Обикновено диспнеята е предупредителен знак за медицинско състояние.

 • Описание: Чувствате се така, сякаш не може да си поемете достатъчно въздух, замаяни сте и все едно се задушавате.

5. Косопад.

Косопадът се счита за един от най-видимите индикатори за сърдечни заболявания. Той засяга предимно мъже над 50-годишна възраст, но някои жени също могат да попаднат в рисковата група. Косопадът се свързва още с повишено ниво на кортизол.

 • Описание: Обърнете внимание на загубата на коса в областта на темето.

6. Нередовен сърдечен ритъм.

Пропуснатите сърдечни удари или аритмии често биват съпътствани от паническа атака и тревожност, особено сред жените. Те се появяват неочаквано и по различен начин: аритмия (неравномерно сърцебиене) или тахикардия (повишена сърдечна честота). Физическите упражнения могат да дадат допълнителен стимул за увеличаване на сърдечната честота, особено в случаите на атеросклероза.

 • Описание: Нередовният сърдечен удар трае 1-2 минути. Ако състоянието не се подобри, може да изпитате чувство на замаяност и прекомерна умора. Потърсете лекар незабавно.

7. Прекомерно изпотяване.

Необичайното или прекомерно изпотяване е предупредителен признак за сърдечен удар. То може да се случи по всяко време на деня или нощта. Този симптом засяга предимно жени и обикновено се бърка с горещи вълни или нощни изпотявания, характерни за менопаузата.

 • Описание: Грипоподобни симптоми, лепкава или потна кожа, независимо от температурата на въздуха или физическото натоварване. Изпотяването изглежда по-обилно през нощта. На сутринта чаршафите могат да бъдат влажни.

8. Болка в гърдите.

Мъжете и жените изпитват болка в областта на гърдите. Тя може да бъде с различна интензивност и степен. При мъжете този симптом се свързва с най-ранните признаци за предстоящ сърдечен удар, който не бива да се пренебрегва. От друга страна, симптомът засяга само 30% от жените.

 • Описание: Болката в гърдите може да премине към едната или двете ръцете (предимно лявата), долната челюст, врата, раменете или стомаха. Тя се характеризира с постоянен или временен характер.

Рискови фактори

Всички знаем кои са най-често срещаните рискови фактори като затлъстяване, липса на физически упражнения и тютюнопушене. Въпреки това, има някои индикатори, които могат да подобрят вашата осведоменост относно здравето и да помогнат за предотвратяване на сърдечен удар.

 • Наличие на гънки върху меката част на ухото, които са разположени диагонално на ушния канал.
 • Жълти петна по вътрешните ъгли на клепачите. 
 • Лека болка в мускулите на прасеца, причинена от ходене. 
 • Косми в ухото (при мъжете). 
 • Косопад (при жените).

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.apa.org
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноФизиологияТестовеЗдравни проблеми