Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Открийте 10 тайни, които могат да ви спасят от хранително натравяне

Открийте 10 тайни, които могат да ви спасят от хранително натравяне

Открийте 10 тайни, които могат да ви спасят от хранително натравяне - изображение

Производителите на храна използват добавки и химикали в своите продукти, за да ги направят "по-добри" и да удължат техния срок на годност. Тъй като повечето хора са склонни да се грижат за здравето си, те вярват, че подобна храна може да бъде вредна. Това са 12 тайни, които да ви помогнат да се предпазите от хранително натравяне. Вижте ги по-долу.

1. Извара.

Копнеете за истинска извара? Добре, но трябва да знаете, че някои производители добавят нишесте към нея, за да получат крайния продукт.

  • Как да проверите: Изсипете няколко капки йод върху малка част от изварата и я разбъркайте добре. Ако тя се оцвети в синьо, значи е нискокачествена.

2. Прясно мляко.

Искали ли сте някога да се насладите на висококачествено прясно мляко, закупено от супермаркета? Е, повечето млечни компании добавят и нормализирано мляко към своя продукт. То се изменя до такава степен, че може да се превърне в нискомаслено или обезмаслено.

  • Как да проверите: За да разберете дали прясното мляко е фалшиво, трябва да го смесите със спирт в съотношение 1:2. Ако то е висококачествено, ще се появят люспи след 5-7 секунди. Ако обаче не е такова - ще му отнеме много повече време.

3. Захаросани плодове.

Захаросаните плодове са плодове, понякога и зеленчуци, които се варят в захарен сироп, след което се изсушават. Те не се характеризират с ярък и наситен цвят.

  • Как да проверите: Потопете захаросаните плодове в топла вода. Ако те станат безцветни или се разтворят напълно, тогава има вероятност производителят да ви мами с желатин или хранителни оцветители.

4. Масло.

Обичате ли препечени филийки с масло за закуска? Пазете се. Някои видове от този хранителен продукт съдържат растителни масла, като палмовото, което ги превръща в маргарин.

  • Как да проверите: Потопете парче масло във вряща вода. То бързо ще се разтопи и ще образува мазен слой на повърхността. Маргаринът ще стане на бучки.

За да разберете дали маслото съдържа сметана, е необходимо да го замразите и да го нарежете с нож. Ако парчетата са равномерни и се отделят лесно, тогава продуктът е истински.

5. Бял ориз.

Мислите си за купа бял ориз, но се съмнявате в неговото качество? Някои марки заменят истинския продукт със синтетична смола и картофи: той изглежда естествено, но не разполага с добър вкус.

  • Как да проверите: Вземете 1 супена лъжица ориз и я запалете. Фалшивият продукт мирише на пластмаса и отделя черен дим.

6. Хайвер.

Хайверът е луксозен хранителен продукт за много от нас. Но дори сред някои определени марки, може да открием неприятни изненади. Фалшивият хайвер е направен от морски водорасли. Макар че изглежда добре и има хубав вкус, той не е истински.

  • Как да проверите: Изсипете част от хайвера във вряща вода. Ако той е истински, протеинът ще се отдели на повърхността и ще образува бяла следа. Фалшивият хайвер ще се разтвори във водата.

7. Мед.

Производителите на мед измислят различни начини за увеличаване теглото на крайния продукт - от креда и нишесте до брашно.

  • Как да проверите: Разтворете 1 чаена лъжица мед във вода и добавете няколко капки оцетна киселина. Ако сместа се разпени, тогава във вашия десерт може да има добавена креда.

Брашното и нишестето в меда се откриват чрез добавяне на йод - сместа става тъмна.

8. Вино.
Петък вечер е и искате да си сипете чаша червено вино? Тази напитка може да бъде фалшива. Има вероятност тя да е направена от прахообразно вино.

  • Как да проверите: Вземете 1 супена лъжица сода за хляб и я залейте с малко вино. Химическата реакция ще оцвети напитката в синьо. Това означава, че тя съдържа гроздова скорбяла. Прахообразното вино няма да промени цвета си.

9. Майонеза.

Качествената майонеза се прави от яйчен прах. Понякога тя може да съдържа нишесте и други добавки, които да окажат вредно влияние върху организма.

  • Как да проверите: Добавете няколко капки йод в майонезата. Ако тя стане тъмна на цвят, тогава вероятно съдържа скорбяла.

10. Риба.

Риба за неделен обяд? Тъй като това е продукт, който бързо се разваля, трябва да бъдете много внимателни, когато го купувате.

  • Как да проверите: Очите и кожата на свежата риба са еднакви на цвят. Нейните хриле са червеникави, а люспите са разпределени равномерно върху цялото тяло. Старата риба се характеризира с неравномерни люспи, тъмни хриле и неприятна миризма. Някои продавачи могат да скрият тези признаци. Те остъргват люспите и отстраняват главите и хрилете. Гледайте месото да бъде червено или розово, а не кафяво.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.parentmap.com
по статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСтатистически проучванияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНормативни актовеОрганизацииСпортХранене при...НовиниРецептиДиетиСоциални грижиПсихологияАнкетиИнтервютаЛеченияФизиологияАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители