Открийте 4 здравословни ползи на сока от ряпа
На пръв поглед ряпата може да изглежда като непретенциозен зеленчук, но всъщност тя съдържа ценни вещества и антиоксиданти. Подобно на карфиола и броколито, тя принадлежи към семейството на кръстоцветните растения и е заредена с полезни свойства. Ряпата е бяла на цвят, докато участъците, които са били изложени на слънце имат лилав оттенък. Въпреки че не е богата на растителни пигменти, тя предлага добро количество витамин С, калий и калций.
Ряпата съдържа висок процент фибри и съвсем малко калории, а консумацията й има благоприятен ефект върху сърдечната система, храносмилането, пречистването и имунитета. От нея лесно може да приготвите здравословен сок или смути с повече влакнини, осигуряващи редовен стомах и по-добър контрол на кръвната захар. Ето кои са 4 от полезните свойства на напитките, съдържащи ряпа.
Подсилване на имунитета
Ряпата съдържа антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали. Те се образуват в резултат на замърсявания, вредни навици и стрес, като предизвикват преждевременно стареене и увреждане на клетките. Освен това сокът от ряпа ни снабдява с витамин С, който подпомага имунната система и белите кръвни телца. Кръстоцветните зеленчуци съдържат съединението сулфорафан, на което се дължи леко горчивият им привкус. Изследванията показват, че това вещество помага за предотвратяването на различни видове ракови образувания.
Облекчаване на сърдечната система
Ряпата предлага полезна комбинация от фибри, антиоксиданти и минерали, които подобряват сърдечните показатели. Калият съдейства за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане, а проучване сочи, че диетата, богата на кръстоцветни зеленчуци, намалява риска от сърдечни проблеми (Американски журнал по клинично хранене). Този тип растения съдържат естествени нитрати, които имат положителен ефект върху кръвоносните съдове (Британски журнал по клинична фармакология).
Помощ при отслабване
Зеленчуците с високо съдържание на вода и фибри имат добър засищащ ефект, а ряпата съдържа малко калории. Освен за салата, тя може да се използва за пречистващ сок или смути, които са здравословна алтернатива за понижаване на апетита и заместване на други напитки. Още една полза от ряпата е съдържанието на минералите калций и калий, които са необходими, за да имаме здрава костна система.
Ефект върху храносмилането
Сокът от ряпа определено носи ползи за имунитета и сърцето, но ако искате да запазите повече от фибрите в напитката, пригответе смути или пасирана супа. Тези растителни влакнини удължават процеса на храносмилане, като предотвратяват резките промени в нивата на кръвната захар и удължават усещането за ситост. Освен това фибрите помагат за справяне с констипацията и допринасят за поддържането на редовен стомах.
medicalnewstoday.com, draxe.com, naturalfoodseries.com, batidospedia.com, freepik.com
Коментари към Открийте 4 здравословни ползи на сока от ряпа